Jump to content
MUBG | Българският форум на Манчестър Юнайтед

Pepinka

Root Admin
  • Брой мнения

    10690
  • Присъединил се

Новини публикувано от Pepinka

  1. Pepinka
    Половината отбор на Манчестър Юнайтед загива при самолетна катастрофа край Мюнхен на 6 февруари 1958 година – преди 65 години.
    Германският таблиод “Билд” припомня за тогавашната трагедия с историите на двама от преживелите катастрофата играчи на Червените Дяволи, които са се върнали в Мюнхен, за да преживеят отново горчивите си спомени от тогава.
    На срещата, организирана от изданието за двамата бивши футболисти на Манчестър Юнайтед, присъства и Карл-Хайнц Зефер, който е един от първите, които се притичат на помощ след катастрофата на самолета.
    Тримата господа не могат да си спомнят един за друг, тъй като единствената тяхна среща досега се е състояла преди 65 години при драматичните тогава обстоятелства.
    “Аз бях на 18 тогава, а на колко беше ти?”, пита Кени Морганс, а Карл-Хайнц Зефер отговаря: “На 20”. Албърт Скенлон се усмихва и казва: “Тогава аз бях на 22, най-старият…”.
    Тогава, това е било 6 февруари 1958 година. Онзи съдбоносен ден, в който 23-ма човека намериха смъртта си, когато самолетът с витла се разбива при третия си опит да излети при снеговалеж от летището в Рийм (б.а. край Мюнхен).
    “На два пъти не можахме да излетим и се връщахме в чакалнята на летището и пиехме кафе. Чувствахме се зле”, си спомнят двамата тогавашни футболисти на Манчестър Юнайтед, намирайки се отново на летището в Мюнхен.
    На борда на самолета тогава са били: екипажът на самолета, една югославянка с нейната дъщеря, спортни журналисти, функционери и отборът на Манчестър Юнайтед, който се връщал от мач за КЕШ, който се е играл в Белград с Цървена Звезда и е завършил 3:3.
    По случай юбилея (миналата година) на тази трагедия “Билд” събира тримата, преживели трагедията тогава отново.
    Морганс сподели: “Ние сме щастливи, че ни се предоставя възможността да се изкажем. За помощниците в спасителната акция тогава бе много опасно, тъй като имаше опасност от експлозия. Винаги сме имали нуждата да благодарим, но как трябваше да го направим?”.
    От “Билд” придружават Морганс (на 68 години) и Скенлон (на 72 години) в едно пътуване до миналото. До някогашния терминал на летището в Рийм, до възпоменателния паметник на мястото на катастрофата и до клиниката до река Изар, където те са били оперирани и подложени на допълнителни медицински грижи.
    Двамата англичани посетиха и 81-годишния Матиас Емрих, който преди 50 години също се е притекъл на помощ, когато е видял трагедията от камиона, който тогава е карал. Тогава Морганс е бил издирван дълго, тъй като при неразборията в самолета е изпаднал в безсъзнание и е паднал в багажното отделение.
    “Това е неописуемо чувство, да се завърна на това място”, казва Морганс, който е взел със себе си съпругата си Стефани, която преди 50 години е била негова любима на едва 17-годишна възраст. Тя си спомня: “Бяха ужасни часове на неинформираност. Нещастието повлия на нашия живот и струва кариерата на Кени. Но какво значение има? Той преживя и ние сме заедно. Това е най-важното”.
    През юли 1959 година те двата вдигат сватба и Морганс се решава отново да лети със самолет за медения им месец.
    За разлика от него Албърт Скенлон никога повече не се качва на самолет. И сега той е извървял дългия път от Манчестър до Мюнхен с влак. Трагедията обаче все още е в спомените му.
    “За сблъсъка не знам много. Аз се събудих от кома едва няколко дни след това”, разказва Скенлон.
    Той допълва: “Имах много счупвания и фрактура на черепа. Най-лошата болка бе, когато разбрах, какво се бе случило. Събудих се в стая с пет от моите съотборници и си мислех, че другите сигурно са в съседните помещения. Тогава ми казаха истината”.
    И сега 50 години по-късно гласът на Скенлон трепери, докато говори. Човек само може да предположи, колко му е трудно отново да мисли за своите мъртви съотборници, за Роджър Бърн, Еди Колман, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър, Джоф Бент, Лиам Уелън и Дънкън Едуартс.
    През 1957 година те всичките заедно стават шампиони на Англия, а на 5 февруари участват в мача срещу Цървена Звезда в Белград (3:3) – полуфинал за КЕШ. Само ден по-късно всичко това вече няма никакво значение. Или пък има?
    Скенлон прекарва 9 седмици в клиника край река Изар в Мюнхен – най-дълго от всички ранени, но оцелели. Когато той отново се завърна в интензивното отделение, където тогава са му спасили живота, Скенлон разказа, как футболът е дал надежда на преживелите трагедията.
    “Всички отново искахме да играем. Мислите ни бяха насочени към Юнайтед”.
    Стига се до там, че следващият мач на отбора за Купата на Англия срещу Шефилд Юнайтед да се проследи на живо от болничната стая. Как е било възможно това преди 50 години?
    “С два телефона, постоянна връзка. Независимо колко скъпо струваше. Но го имаше и това ужасно чувство. Да слушаш мача и да си казваш, че там трябваше да играем и ние….”, отговаря Скенлон.
    Друг оживял при тогавашната катастрофа е треньорът Мат Бъзби, който изгражда нов отбор около легендата Боби Чарлтън. Пет години по-късно, докато Манчестър Юнайтед отново печели трофей и това е Купата на Англия. През 1968 година Червените Дяволи стават и европейски клубни шампиони.
    Скенлон и Морганс вече не присъствали в състава. Те продължили своите кариери за кратко, но никога повече не играли толкова добре, както преди нещастието от Мюнхен.
    “За мен всичко във футбола се промени”, разказва Морганс, който въз основа на раните си е отказал да участва на Световното първенство по футбол през 1958 година в Швеция.
    “Винаги, когато стъпех на терена тогава, ми липсваха моите мъртви приятели”, казва той.
    Морганс ръководи по-късно пъб в Кардиф. В момента той живее с жена си в Суонзи. Скенлон започнал да работи на пристанище, а днес живее в Манчестър. И двамата са останали вечни фенове на Юнайтед.
    “Все още треперя при всеки мач на отбора. От суеверия дори не се бръсна преди мач, както правех и по-рано…”, завършва Скенлон при обиколката в Мюнхен.
  2. Pepinka
    През 1958 година Манчестър Юнайтед изживява огромна трaгeдия. Един мач връща надеждата.
    Драго Симеонов, Дарик радио
    Петнайсетина букета, няколко шалчета, купчина изписани листове и една фланелка с номер 58 на гърба. Това оставиха миналия петък скромна групичка фенове на Манчестър Юнайтед в подножието на паметната плоча в югоизточния ъгъл на Олд Трафорд, напомняща Мюнхенската трагедия. Нямаше ги тълпите, запалянковци от миналата година (когато беше половинвековният юбилей), нямаше богослужение на стадиона, специални транспаранти, ретроекипи и футболисти, свели глава в минута мълчание. Дори официалният сайт на Червените Дяволи пропусна да отбележи подобаващо датата и остави тържествените приказки вероятно за 6 февруари 2018, когато ще се навършат шест десетилетия от инцидента. В неделя Юнайтед небрежно би Уест Хам на Ъптън Парк и всичко продължи постарому.  
    Който си спомнил за Мюнхен – спомнил.
    Който не – негов си проблем..
    Казват, че силата се състои в това, не да отвръщаш на ударите или да бягаш от тях, а да продължиш пътя си непроменен. Днес в Манчестър отдавна са преодолели шока от трагедията, но през февруари 1958 съставът е обезкървен и смазан психически. Седем титуляри са мъртви; осмият – Дънкън Едуърдс, бере душа в болница; критично е състоянието и на треньора Мат Бъзби. Първенството и мачовете за купата обаче трябва да продължат въпреки краткото отлагане. Никой не смее да прогнозира какво ще се случи с шампиона на страната в следващите месеци. На 19 февруари (т.е. идният четвъртък) се навършват 51 години от първия мач на Юнайтед след катастрофата. Сериозно се съмняваме някой (дори в добрата стара Англия) да се юрне да напомня за това, така че позволете ни да ви разкажем за тази уникална среща – осминафинала за ФА Къп срещу Шефийлд Уензди.
    Шефийлд Уензди не са кой знае колко силен съперник по онова време. В турнира са победили с триста зора третодивизионния Хъл Сити и когато в края на януари става ясно, че ще играят срещу Юнайтед, малцина хранят надежди за продължаване.
    Фаталният полет 609 на Бритиш Юропиън Еъруейс променя ситуацията. Фаворитът в срещата вече е друг. Най-малко поради факта, че никой не знае откъде Манчестър ще намери играчи за мача. Бебетата на Бъзби са покосени, ядрото, изнесло шампионския сезон, мачовете за КЕШ и защитата на титлата у дома вече не съществува. Отборът не притежава дълга резервна скамейка; средната възраст на играчите му е била едва 24 години, така че кой би предположил, че в един момент 8 от тях ще трябва да бъдат заменени. За да не влошат състоянието на тежкоранения Бъзби, близките му крият истината за трагедията и треньорът не може да даде никакви указания от болницата. На програмата преди мача там, където трябва да са отпечатани имената на играчите, за първи път в историята на английския футбол има празни места. По-късно всеки от зрителите на Олд Трафорд (близо 60 000) сам ще ги попълни. Въпросната програма преди срещата е важна и в един друг аспект. На нея пише United will go on – Юнайтед ще продължи. В уводните думи председателят Харълд Хардман пише: “Клубът има дълг към публиката и футбола . Ние ще продължим дори, ако това означава да търпим тежки загуби. Изправени сме пред трагедия, за която ще тъжим години наред, но в нея не сме сами. Безпрецедентният удар върху британския футбол развълнува сърцата на милиони”.
    Хубави думи, несъмнено трогателни, но те съвсем не решават въпроса със състава за мача, макар че на никой в Манчестър не му е до футбол в този момент. Джими Мърфи – помощник-треньорът, който е пропуснал съдбовния полет, за да води Уелс в световна квалификация, получава нареждане от Бъзби: “Продължавай да развяваш знамето”. Само че Мърфи може да разчита само на двама от някогашните титуляри – Хари Грег и Бил Фоулкс. Той има едва седмица, за да стегне тим, с който да излезе срещу Уензди. В този ограничен срок помощник-треньорът предприема няколко спешни хода – привлича халфовете Ърни Тейлър от Блекпул и Стан Краутър от Астън Вила. Първият е на цели 33 години и е в залеза на кариерата си. Вторият пък подписва точно 75 минути преди мача и е единственият футболист на Острова, играл легално за два различни тима в ФА Къп в рамките на един сезон.
    Шанс за изява получават повечето резерви сред които и младият защитник Шей Бренън. Мачът срещу Уензди ще е неговият официален дебют. Манчестър Юнайтед никога не е излизал с по-странен състав на терена. 
    В 19:30 Олд Трафорд вече се пръска по шевовете. Запалянковците обаче не пеят обичайните песни. Нещо съвсем друго се носи из въздуха. Албърт Кюиксъл, футболист по онова време на Уензди (и по-късно на Юнайтед), споделя: “Моментално разбрахме, че нямахме никакъв шанс. Целият стадион искаше Манчестър Юнайтед да победи. Целият свят го искаше”.
    Обективен репортаж на срещата в историята липсва. Просто защото никой не е в състояние да наблюдава безпристрастно този мач. Резервите на Юнайтед така се раздават на терена, все едно от тази среща зависи животът им. Всъщност си е точно така. На карта е заложено възкръсването на един велик отбор. Или окончателното му потъване. Публиката прекарва целия мач на крака, аплодирайки всяко докосване на топката. Дебютантът Бренън вкарва два, още един добавя 18-годишният Алекс Доусън. Шефилд Уензди губи с 3:0, но в края на мача играчите прегръщат противниците си, защото това не е обикновен мач. Тук има нещо много повече от футбол. Играчи и публика трябва да победят не просто противник в турнира за купата, а сполетялата ги неописуема трагедия.
    На крилете на тази емоция по невероятен начин Юнайтед успява да победи още Уест Бромич Албиън и Фулъм и стига до финала за Купата срещу Болтън. Същият този Болтън, който два месеца по-рано в мач за първенство губи със 7:2 от Бебетата на Бъзби, сега надделява с 2:0. Ентусиазмът на феновете на Юнайтед не е достатъчен и способностите на резервите си казват думата. Шампионът завършва девети в първенството, следващите години ще са особено трудни. Два месеца след инцидента Мат Бъзби се завръща на кормилото на отбора, но Цветята на Манчестър вече ги няма, може би най-доброто поколение британски играчи остава в пепелта на полет 609.
    Петнайсетината букета пред възпоменателната плоча на Олд Трафорд вече са прибрани, а сегашните възпитаници на Сър Алекс Фъргюсън едва ли страдат от излишни сантименти. Като запалянковци обаче ние бяхме длъжни до отбележим историческия първи мач след катастрофата – мача, в който един голям клуб възкръсна, а знамето продължи да се вее.
  3. Pepinka
    Ваут Вегхорст официално се присъеди към Манчестър Юнайтед под наем от Бърнли. 
    Нидерландецът беше под наем в Бешикташ в първата част от сезон, като записа 9 гола и четири асистенции в 18 мача за турския гранд. Играел е различни отбори в Нидерландия, Германия, Англия и Търция, вкарвайки 172 гола. Има общо 19 мача за националния отбор и пет попадения. 
    Вегхорст: "Чувствам се привилигирован да съм в Манчестър Юнайтед. Играл съм срещу тях преди и сега се чувствам страхотно да облека червената фланелка. Виждам прогреса, който Юнайтед демонстрирам под ръководството на Ерик тен Хаг и нямам търпение да бъда част от този състав." 
    "Каквото и да стане в следващите месеци, мога да обещая, че ще дам всичко от себе си, докато съм тук." 
    Футболният директор на Юнайтед Джон Мъртоу коментира: "Ваут има страхотна голова статистика из европейските лиги и неговите качества ще допълнят отбора ни." 
    "Бяхме привлечени и от силния му характер и отдадеността му към футбола, които се вписват чудесно в това, което Ерик гради при нас", заяви Мъртоу. "Ваут демонстрира огромно желание да се присъедини към Манчестър Юнайтед и да бъде част от това, което искаме да постигнем този сезон." 

    manutd-bulgaria.com
  4. Pepinka
    Дони ван де Беек ще пропусне остатъка от сезона, след като претърпя операция на коляното. 
    Още в петък Ерик тен Хаг потвърди, че нидерландецът ще бъде аут до края на кампанията, заради контузията, която получи по време на двубоя с Борнемут. 
    Ван де Беек трябваше да бъде заменен още през първото полувреме, след сблъсък с Маркос Сенеши на мокрия терен на Олд Трафорд. 
    "Мисля, че има позитивизъм в новината", заяви Тен Хаг пред клубните медии. "Разбира се, лоша новина е, че Дони ще пропусне остатък от сезона, но хубавото е, че в дългосрочен план коляното му ще бъде добре и ще бъде готов за началото на предсезонната подготовка. 
    В социалните мрежи Дони ван де Беек благодари за подкрепа и заяви: "Разочарован съм, че сезонът за мен приключи. След успешната операция, сега е време започна възстановяващите процедури и да ще направи всичко възможно да се върна по-силен." 
     
    manutd-bulgaria.com
  5. Pepinka
    Коби Майну получи възможност да дебютира за Манчестър Юнайтед в мача срещу Чарлтън Атлетик.
    17-годишният англичанин записа час игра на Олд Трафорд при победата с 3-0 в четвъртфинала на Карабао Къп. 
    Майну, роден в Стокпорт, стана вторият продукт на школата, който дебютира за Юнайтед под ръководството на Ерик тен Хаг. Първият беше Чарли МакНийл, който се появи като резерва при загубата срещу Реал Сосиедад в Лига Европа. 
    "За всички нас мачът беше много важен, а за него беше чудесна възможност", заяви нидерландецът пред MUTV. "Той се представи чудесно по време на зимния лагер в Испания, игра добре в приятелския мач срещу Евертън (при закрити врата), така че си заслужи мястото." 
    "Радвам се, че му дадох този шанс, но той го и заслужаваше." 
    Майну беше част от Отбора до 18 г., който спечели Младежката ФА Къп, заедно с Алехандро Гарначо.
    www.manutd-bulgaria.com
  6. Pepinka
    Манчестър Юнайтед победи третодивизионния Чарлтън с 3-0 в четвъртфинален сблъсък от Карабао Къп. 
    Антони откри резултата със страхотен гол в 21-ата минута на мача. Маркъс Рашфорд добави два гола към сметката си в края на срещата и оформи класиката.
    Още във втората минута на мача Юнайтед бе близо до това да отбележи гол. Алехандро Гарначо свърши страхотна работа по левия фланг и потърси Антони в наказателното поле на Чарлтън. Топката стигна до Диого Далот, който стреля на скорост. Ударът му обаче мина високо над вратата.
    Гарначо остана най-активната фигура за Червените Дяволи и през следващите минути, поне в офанзивен план. В 8-ата минута младият аржентинец отново проби отляво, финтира бранител на гостите и стреля. Изстрелът му обаче не бе точен.
    Минутка по-късно младият талант отново получи топката в наказателното поле на Чарлтън и след няколко залъгващи движения изпрати удар, който мина встрани от вратата. 
    В 16-ата минута дойде първата по-добра атака на гостите, която завърши с центриране на Тейлър-Блекет, което пък бе изчистено в ъглов удар от Хари Магуайър. Корнерът бе насочен към далечната греда, където Том Хийтън се намеси колебливо, а мигове след това последва удар, който за щастие на Манчестър Юнайтед бе в ръцете на вратаря.
    В 21-ата минута Фред намери Антони, който си бутна топката на левия крак, намирайки коридор за изстрел. Бразилецът изпрати страхотен фалцов удар, който попадна в далечния ъгъл на вратата. 
    Гостите отново опитаха с центриране отляво в 32-ата минута, когато Блекет изпрати топката на далечната греда, където обаче негов съотборник бе изпреварен, а топката изчистена. 
    Две минути по-късно Фред можеше да удвои преднината на Червените Дяволи, след като уцели гредата от пряк свободен удар. Стражът на Чарлтън нямаше как да стигне до топката, която обаче се отби в напречния стълб и излезе.
    Алби Морган от състава на гостите също отправи опасен удар след нарушение в близост до наказателното поле на Манчестър Юнайтед в 37-ата минута. Топката обаче мина встрани от вратата и вратарска намеса не бе нужна.
    В края на първото полувреме Рак-Сакий опита остро центриране в наказателното поле на Юнайтед. До топката обаче първи стигна стражът на Червените Дяволи, който улови топката и така изпревари свободния Скот Фрейзър.
    Втората част на двубоя започна с удар към вратата на Том Хийтън. Скот Фрейзър стреля от границата на наказателното поле, но топката мина над вратата.
    Манчестър Юнайтед стигна до второ попадение в 49-ата минута. Голът бе дело на Антъни Еланга, който получи пас от Аарън Уан-Бисака. Еланга прати топката в опразнената врата на Чарлтън, но радостта му продължи само миг, след като бе отсъдена засада.
    В 55-ата минута Антони опита да повтори попадението си от 21-ата минута, като отново си бутна топката на удобния ляв крак и стреля извън наказателното поле на Чарлтън. Този път топката мина встрани от вратата.
    Две минути по-късно отново Чарлтън атакува добре отляво след грешка на Мактоминей. Блекет центрира на далечната греда, където се бе включил Майлс Лийбърн. Футболистът на гостите опита да добави топката във вратата на Червените Дяволи, но вместо това извърши нарушение срещу Лисандро Мартинес.
    В 65-ата минута само страхотното спасяване на Мейнард-Брюър запази резултата. Стражът на Чарлтън отказа Юнайтед след страхотна контраатака на домакините. Головото положение се откри пред Гарначо, който го отигра отлично с няколко финта и стреля. 
    Чарлтън определено подобри играта си през втората част, а основното оръжие на третодивизионния тим бяха центриранията. 
    В 78-ата минута Скот Фрейзър отправи точен изстрел към вратата на Хийтън от пряк свободен удар. Топката премина между дупка в стената, но не затрудни стража на Манчестър Юнайтед, който улови топката комфортно.
    Алехандро Гарначо показа впечатляваща скорост и техника при индивидуален пробив в 81-ата минута на мача. Аржентинецът нахлу в наказателното поле отляво и потърси подаване. След рикошет топката стигна до Кристиан Ериксен, чийто последвал удар обаче бе блокиран от защитник на гостите.
    Стражът на Чарлтън обаче трябваше да се намесва две минути по-късно когато Кристиан Ериксен не бе спрян, а изстрелът му по земя мина през няколко играча. Вратарят на гостите все пак видя топката и успя да реагира на време, избивайки изстрела.
    В последната минута на редовното време Маркъс Рашфорд получи подаване в наказателното поле на Чарлтън. Нападателят влезе като резерва, но отлично се възползва от първия си шанс на терена. Той запази хладнокръвие и прати топката покрай стража на Чарлтън.

    Две минути по-късно Рашфорд получи магичен пас от Каземиро, който прати топката над защитник на гостите. Нападателят на Червените Дяволи си пое топката отлично и стигна до пеналтерията и отлична възможност за гол. Той отново не сгреши и прати топката във вратата на Чарлтън, оформяйки класическия резултат.

    Манчестер Юнайтед 3-0 Чарлтън Атлетик
    1-0 Антони 21'
    2-0 Маркъс Рашфорд 90'
    3-0 Маркъс Рашфорд 90+3'

    Манчестър Юнайтед: Том Хийтън; Диого Далот (Уан-Бисака 34'), Магуайър, Лисандро Мартинес, Маласия; МакТоминей, Фред (Ериксен 60'), Антони (Рашфорд 60'), Майну (Казамиро 60'),Гарначо, Еланга (Пелистри 84')

    Чарлтън Атлетик: Мейнард-Брюър; Клеър, Инис, Нес, Стивън Сесеньон (Стокли 82'); Морган (Пайн 66'), Добсън, Фрейзър, Рак-Сакий (Хенри 82'); Лийбърн, Кори Тейлър (О'Конъл 61')
  7. Pepinka
    Манчестър Юнайтед започна сезона във Висшата Лига със загуба от Брайтън и Хоув Албиън. 
    В официалния дебют на Ерик тен Хаг на Олд Трафорд, Червените Дяволи претърпяха поражение с 1-2. Паскал Грос отбеляза два гола за Чайките, докато Алексис МакАлистър си отбеляза автогол. 
    Няма и 30 секунди след началото на срещата Дало подари топката на Тросар, но белгийският флагови футболист намери външната страна на мрежата. Не отне много време на Юнайтед да отговори - Санчо намери добре МакТоминей, който насочи към дузпата. Там бе Бруно Фернандеш, при когото топката достигна след лек рикошет, но португалецът я прати високо над напречната греда.
    Отне повече време на Червените Дяволи за следващата им по-интересна атака. Тя дойде едва в 23-ата минута, но завърши с разочароващ удар на Кристиан Ериксен с левия крак.
    Точно след половин час игра Чайките смълчаха Олд Трафорд. Бившият нападател на Юнайтед - Дани Уелбек получи пас в коридор от Тросар и моментално потърси свой съотборник около малки пенал, където Паскал Грос бе безпогрешен.
    Едва девет минути след първото си попадение, Грос отново бе на точното място. Този път Соли Марч си издейства позиция за удар след канонада от финтове срещу Люк Шоу, но Де Хеа развенча опита му. След спасяването обаче се възползва Грос, който довкара топката във вратата на испанеца.
    В последната минута на първата част домакините опитаха по-настъпателни действия. Първо Ериксен опита пас с пета в малкото наказателно поле, но не сполучи, а около половин минута по-късно Санчо опита удар през трима играчи на Брайтън, но отново не се стигна до желания резултат.
    С началото на втората част Дани Уелбек се вклини между централните защитници на Юнайтед и стреля с глава, но над вратата. След първия четвърт час от второто полувреме и влизането на Роналдо, домакините се активизираха. Рашфорд имаше два добри шанса. При първия англичанинът не успя да отбележи от чиста подиция, а впоследствие се оказа, че е бил в засада. При втория Рашфорд не успя да засече по най-добрия начин балонно центриране от десния фланг. Ериксен опита удар от около 25 метра ниско по тревата, но Санчес отрази в корнер.
    След центрирането от ъгловия удар Дало надскочи увисналия страж на гостите, а при суматохата около опита за удар на португалеца, Алексис МакАлистър не успя да изчисти и прати топката в собствената си врата.

    МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 1–2 БРАЙТЪН
    0-1 Паскал Грос 30`
    0-2 Паскал Грос 39`
    1-2 Алексис МакАлистър 68` (автг.)
    Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Дало, Магуайър, Мартинес, Шоу (Гарначо 90`), Мактомини (ван де Беек 79`), Фред (Роналдо 53`), Санчо (Еланга 90`), Фернандеш (Маласия 90`), Ериксен, Рашфорд
    Брайтън: Санчес, Велтман, Дънк, Уебстър, Соли Марш (Колуил 90`), Лалана (Муепо 75`), Кайседо, Тросар (Лампти 75`), Грос, Макалистър, Уелбек

    gong.bg
     
  8. Pepinka
    Мениджърът на Юнайтед Ерик тен  Хаг добави нов човек към екипа си. Бени МакКартни е новият треньор на първия отбор. 
    Бившият южноафрикански нападател е фен на Червените Дяволи от дете, а когато играеше за Порто се разписа на два пъти във вратата на Юнайтед по време на двубоите от Шампионската Лига през сезон 2003/04.
    "Когато бях дете подкрепях Юнайтед и имах огромно желание да играя за клуба", коментира Бени. "Харесвах играчи като Марк Хюз, Анди Коул и Райън Гигс." 
    През кариерата си 44-годишният нападател игра още за клубове като Аякс, Блекбърн Роувърс и Уест Хам. 
    МакКартни напусна позицията си на мениджър на АмаЗулу през март, след като изведе тима до второ място в класирането. През сезон 2020/21 той бе определен за Мениджър на годината. 
    Така за предстоящия сезон Ерик тен Хаг ще разчита на асистентите си Мичел ван дер Гааг и Стив МакКларън, както и на треньорите Бени МакКартни, Ерик Рамзи и Дарън Флетчър. Ричард Хартис и Крейг Маусън пък са двамата треньори на вратарите. 
  9. Pepinka
    Манчестър Юнайтед завърши предсезонната си подготвка с равенство 1-1 с Райо Валекано.
    Двубоят на Олд Трафорд се игра само ден, след загубата от Атлетико Мадрид в Осло. Попадението за Червените Дяволи бе дело на Амад Диало, а Алваро Гарсия донесе равенството за Валекано. 
    Мениджърът Ерик тен Хаг заложи почти изцяло на резерви и юноши, като сред титулярите все пак личаха имената на новите попълнения Кристиан Ериксен и Лисандро Мартинес. Кристиано Роналдо пък записа първи игрови минути от лятната подготовка на клуба. 
    През първото полувреме Манчестър Юнайтед имаше превъзходство, но не успя да го материализира в гол. 
    На почивката Роналдо бе заменен от Амад Диало, който успя да открие в 48-мата минута. Само десетина минути по-късно обаче гостите от Райо Валекано изравниха чрез Алваро Гарсия. 
    Равенството 1-1 остана непроменен до края.
    Юнайтед: Хийтън; Лейърд, Варан, Мартинез (Байи 61'), Алекс Телеш; Гарнър (Зидан Икбал 74'), ван де Беек, Чонг (Хансен-Ороен 68'), Ериксен (Мейбри 61'), Гарначо (Шоритайър 73'), Роналдо (Диало 46')
  10. Pepinka
    Манчестър Юнайтед записа минимална загуба в контролата си с Атлетико Мадрид в Осло. 
    Единственото попадение в срещата падна в 86-ата минута, когато Жоао Феликс матира отбраната на Червените Дяволи със силен удар по земя от границата на наказателното поле.
    През първото полувреме Юнайтед бе по-активният отбор, но момчетата на тен Хаг пропуснаха две добри възможности чрез Маркъс Рашфорд и Антони Марсиал в самото начало на срещата. Малко преди почивката Антони Еланга също пропиля добра възможност.
    През втората част в игра за Юнайтед се появи новото попълнение Кристиан Ериксен, но датчанинът бе една от едва четирите промени в целия мач, които предприе мениджърът Ерик тен Хаг. В същото време Диего Симеоне направи девет промени и Дюшекчиите бяха доста по-свежи в края на двубоя.
    Така се стигна до 86-ата минута, в която Жоао Феликс нанесе единствения голов удар в мача. 
    В добавеното време на срещата халфът на Юнайтед Фред получи втори жълт картон и бе изгонен от игра.
    За Червените Дяволи това бе първо поражение при Ерик тен Хаг, но футболистите ще могат да се реваншират още утре, когато им предстои проверка с друг испански тим - Райо Валекано. 
     
    Атлетико Мадрид 1 -  0 Манчестър Юнайтед
    1-0 Жоао Феликс 86' 
    Юнайтед: Де Хеа; Дало, Магуайър, Линдельоф, Маласия; МакТоминей (ван де Беек 69'), Фред, Еланга (Пелистри 76' (Гарнър 91')), Фернандес, Рашфорд, Марсиал (Ериксен 69')
     
    gong.bg
  11. Pepinka
    Манчестър Юнайтед обяви трансферът на Кристиан Ериксен, който подписа договор дп юни 2025 година. 
    Полузащитникът има 115 мача за Дания, като е има отбелязани 38 гола. Във Висшата Лига Ериксен има общо 237 двубоя, 52 попадения и 71 асистенции. 
    "Манчестър Юнайтед е специален клуб и аз нямам търпения да започва", заяви Кристиан. "Имах привилегията да играя на Олд Трафорд много пъти, но да го направя с червената фланелка ще бъде невероятно чувство." 
    "Виждал съм рабатата на Ерик в Аякс и знам колко усилия полага в работата си всеки ден. Той е страхотен треньор. След като говорих с него и разбрах визията му за клуба, съм още по-въодушевен за бъдещето. Все още имам големи амбиции в играта, знам че мога да постигна още и това е точното място, където да продължа." 
    "Кристиан е един от най-добрите атакуващи полузащитници в Европа", заяви Джон Мъртоу - футболен директор на клуба. "Не е изненада, че имаше толкова много опции това лято. Радваме се, че разбра, че това е правилният клуб за него." 
    "В добавка към фантастичната му техника, Кристиан ще добави ценен опит и лидерски умения."
  12. Pepinka
    Оле Гунар Солскяер вярва, че ще видим повече голове от Антони Марсиал в идните седмици и месеци. 
    Нападателят на Юнайтед откри резулата при победа с 2-1 над Астън Вила в първия ден от новата 2021 година. Резултат, който помогна на Червените Дяволи да се изравнят по точки с лидера Ливърпул. 
    През изминалия сезон Марсиал отбеляза общо 23 гола във всички състезания, което го превърна в голмайстор на клуба за сезон 2019/20. 
    Настоящата кампания обаче е трудна за 25-годишния французин, който има отбелязани само пет гола, а попадението срещу Вила беше първото му на Олд Трафорд за 2020/21. Чудесното му изпълнение срещу Виляните обаче изпълни Оле Гунар Солскяер с оптимизъм, че нещата може да се обърнат. 
    "Обожавам подобен тип голове с глава", коментира мениджърът след края на срещата. "Голът беше хубав."
    "Антони ще подобри играта си. Ще става все по-добър. Имаше добри шансове този сезон, но просто им нужда от малко късмет, а головете ще дойдат. Срещу Вила видяхме по-добрата версия на Антони, по-уверената версия."
    Солскяер разкри, че е разговарял с французина относно формата му, но отново подчерта важността и качествата на дветката на Юнайтед. 
    "Имахме няколко разговора, разбира се", заяви Оле. "Говорихме за миналия сезон и колко важен е беше той за нас. Той ще бъде важен играч и през настоящата кампания. Формата на играчите е временна, но класата им е вечна. Мисля, че той е доказал, че е класен играч." 
    "Започва все повече и повече да навлиза във форма и съответно, ще става по-добър." 
    manutd.com
  13. Pepinka
    Манчестър Юнайтед се класира за полуфиналите на Карабао Къп, след успех с 2-0 над Евертън на Гудисън Парк. 
    Головете за Червените Дяволи отбелязаха Едисон Кавани и Антони Марсиал в последните пет минути на срещата. 
    Юнайтед започна двубоя много силно и още в началните минути се настаниха в половината на Евертън.
    Първата голова ситуация дойде в осмата минута, когато Пол Погба получи топката в наказателното поле, като бе съвсем сам, но вместо да шутира, той избра да подаде с пета за Дони ван де Беек. Холандецът стреля, но вратарят Робин Олсен изби в корнер.  
    Натискът на Червените Дяволи продължи, а Карамелите нямаха отговор на темпото, което задаваха гостите. 
    В 14-ата минута Аксел Туанзебе успя да пробие отдясно и комбинира с Бруно Фернандеш в наказателното поле, но ударът на португалеца бе блокиран от играч на домакините. 
    Две минути след това Алекс Телеш центрира отляво, където на далечната греда Бен Годфри увисна и Единсон Кавани стреля от воле, но Олсен отрази. Топката отново попадна в Кавани, който опита нов изстрел в близкия ъгъл, но отново шведският страж на Карамелите блокира. 
    В 24-ата минута Телеш отново центрира отляво в наказателното поле, където Мейсън Грийнууд засече с глава, но топката се отби от лявата странична греда на Евертън.
    Три минути по-късно Погба засече с глава центриране на Телеш от корнер, но слабо и право в ръцете на Олсен. 
    След изтичането на половин час игра обаче домакините се посъбудиха и погледнаха към вратата на Дийн Хендерсън.
    В 35-ата минута дойде първият корнер за Карамелите, след който дойде и първият точен удар за тима. Отправи го Доминик Калвърт-Люин, който засече с глава центрирането, но Хендерсън улови.
    Само две минути след това Евертън получи право да изпълни пряк свободен удар пред наказателното поле на Юнайтед. Гилфи Сигурдсон стреля опасно и се наложи на Хендерсън да избива над гредата в корнер.
    В 41-ата минута отново Сигурдсон стреля по тревата, но слабо и в ръцете на вратаря. 
    В добавеното време на първата част изстрел на Бруно Фернандеш бе уловен от Олсен.
    Второто полувреме не започна с шеметното темпо на първата част, но Юнайтед отново имаше първата по-опасна ситуация. В 49-ата минута Единсон Кавани овладя подаване отдясно в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но имаше рикошет и топката излезе в корнер. На повторенията обаче се видя, че уругваецът си помогна с ръка при овладяването на топката, но в турнира системата ВАР не се използва.   
    В 62-ата минута Кавани проби отдясно и подаде към вътрешността за Погба, който пък продължи за Фернандеш. Португалецът стреля от движение от дъгата на наказателното поле, но над вратата.  
    Малко след това в игра за Червените Дяволи се появиха Антони Марсиал и Маркъс Рашфорд, които замениха Дони ван де Беек и Мейсън Грийнууд. Малко по-рано пък за Евертън влязоха в игра Бернард, който замени контузилия се Ричарлисон, както и Том Дейвис на мястото на Андре Гомеш. 
    В следващите минути имаше много брак в действията и на двата отбора, като играта често бе спирана заради нарушения и закономорено ситуации пред двмата вратари липсваха.  
    Десет минути преди края на редовното време Телеш стреля силно от пряк свободен удар точно пред наказателното поле на домакините, но над вратата на Олсен. 
    В 87-ата минута Алекс Иуоби центрира отдясно в наказателното поле, където Сигурдсон засече с глава, но в аут. 
    Само минута след това обаче Юнайтед стигна до така чаканато попадение. Антони Марсиал комбинира с Едисон Кавани в половината на Евертън, а уругваецът пое добре топката и от границата на наказателното поле нанесе убийствен удар по диагонала и прати топката неспасяемо във вратата на Робин Олсен.
    В добавеното време на срещата Червените Дяволи бяха близо до втори гол, но силен удар на Фернандеш се отби от гредата, а Робин Олсен спаси шут на Маркъс Рашфорд.
    Евертън тръгна с всички сили в нападение и тотално забрави за защитата, при което в последните секунди Юнайтед контраатакува и Антони Марсиал оформи крайния резулта. 
    Евертън 0-2 Манчестър Юнайтед
    0-1 Единсон Кавани 88'
    0-2 Антони Марсиал 90+6'
    Евертън: Олсен; Коулман, Мина, Кийн, Годфри; Докуре (Тосун 89'), Гомеш (Дейвис 58'); Иуоби, Сигурдсон, Ричарлисон (Бернард 56'); Калвърт-Люин.
    Манчестър Юнайтед:  Хендерсън; Туанзебе Магуайър, Баий, Телеш (Шоу 84'); Матич, Погба; ван де Беек (Марсиал 67'), Фернандеш,  Грийнууд (Рашфорд 67'); Кавани.
  14. Pepinka
    Легендата на Юнайтед Рой Кийн смята, че футболистите ще уволнят Оле Гунар Солскяер. 
    След загубата от Арсенал в неделя и в обобщение на слабото начало на сезона за Червените Дяволи, Рой Кийн заяви пред Sky Sports: "Още в началото казахме, че тази кампания ще е решаваща за Оле, но в момента нещата не изглеждат особено добре за него. Не разбирам играчите, които не са ентусиазирани за даден футболен мач." 
    "Понякога ще си кажеш: "няма причина за паника", но резултатите и представянето показват друго нещо. Той твърди, че те са добри момчета и искат да печелят, но аз съдя играча по неговите действия. Очите ми не ме лъжат. Последното разочарование беше само преди няколко седмици срещу Спърс - тези отбори реагират за няколко седмици, а след това нещата се връщат постарому." 
    "Оле ще загуби работата си, разчитайки на тези играчи. Ето това ще се случи." 
    След шест мача от новата кампания, Юнайтед се намира на 15-то място във Висшата Лига, записвайки три загуби, като всчики те бяха на Олд Трафорд. 
    "Наистина съм много притеснен за Манчестър Юнайтед", заяви Рой. "Дори не знам откъде да започна. Липса на енергия, на ентусиазъм, голяма липса на качество. Това наистина ме обезпокоява. Никакво качество и никакво спокойствие и хладнокръвие."
    "Някои от тези представяния бяха истина много слаби. Просто не съм убеден в тези играчи. Не виждам никакви лидери. Истинска липса на качество. Пътят напред за този клуб ще е много дълъг." 
    skysports.com
  15. Pepinka
    Бруно Фернандеш смята, че Манчестър Юнайтед е показал чудесен характер при победата с 4-1 над Нюкасъл на Сейнт Джеймсис Парк.
    Португалецът се представи прекрасно при визитата в Тайнсайд и, въпреки че втората му дузпа бе спасена, четири минути по-късно той отбеляза фантастичен гол във вратата на Свраките. А в последните минути на двубоя добави чудесна асистенция. 
    "Знаехме, че мачът в дома на Нюкасъл ще бъде труден", коментира Бруно пред MUTV. 
    "След като допуснахме гол, играхме по-добре, но трябва още да подобрим играта си. Не трябва да допускаме много голове и мисля, че всеки един от нас е съгласен с това. Най-важното е, че победихме." 
    Фернандеш също така изрази задоволство от характера, който Юнайтед е показал, след допуснатия ранен гол срещу Нюкасъл, а и предвид загубата от Тотнъм. 
    "Смятам, че в отбора има големи характери и големи играчи. Това, което се случи срещу Тотнъм, не трябва да се повтаря. Играем за един много голям клуб, който заслужава нещо повече. Всеки един трябва да се подобри, аз също."
    "Днес нещата бяха перфектни, особено след загубата. Трябва да продължаваме да се развиваме, да не допускаме голове и да продължаваме да бележим." 
    Именно голът на Бруно даде преднената на Юнайтед в 86-та минута, след чудесна отбора атака, която включваше ван де Беек, Мата и Рашфорд. Десетката на Червените Дяволи навлезе в наказателното поле, подаде на застигащия го Фернандеш, който от малък ъгъл оплете топката в мрежата на Свраките. 
    "Голът беше страхотен, но Рашфорд направи това, което тренирахме", коментира поргулецът. 
    "Аз идвам отзад, влизам навътре, леко докосване... той ми подаде чудес пас и аз просто трябваше да довърша работата. Той заслужава овации. Направи същото и с Аарън. Изигра много добър мач извън неговата позиция. Антони (Марсиал) го нямаше, а Едисон (Кавани) не беше готов. Раши се представи добре на позиция, на която мисля, че би се справил чудесно. Заслужаваше гола в края." 
    manutd.com
  16. Pepinka
    Манчестър Юнайтед все още може да спечели Младежката купа на ФА за 2019/20, след като беше решено турнирът да се доиграе.
    Надеждите на Нийл Райън се представиха страхотно и достигнаха до полуфинал преди карантината заради Ковид-19. Там младите Дяволи трябва да се изправят срешу Челси на Стамфорд Бридж по пътя си към 11-ти, рекорден трофей.
    Сега след като бе решено турнирът да се доиграе, двубоят с Челси ще се играе на Сейнт Джордж Парк, както и финалът. В другия полуфинал Манчестър Сити ще се изправи срещу Блекбърн Роувърс. 
    Централният защитник Теден Менджи, който беше капитан на отбора, вече е промотиран в първия отбор, докато Ханибал, Чарли МакКан и Дилън Хогеверф бяха другите влиятелни фигури в състава.
    По-младите футболисти като Омари Форсън и Шола Шортайър също изиграха важна роля, докато Антъни Еланга пропусна турнира заради контузия.
    Юнайтед достигна до полуфинала след победи над Линкълн Сити (2-0), Норич Сити (2-0), Лийдс Юнайтед (1-0) и Уигън Атлетик (2-1). 
    Полуфинали - петък, 30 октомври 2020
    Блекбърн - Манчестър Сити (19:00 ч.)
    Челси - Манчестър Юнайтед (21:45 ч.)
    Финал - понеделник, 2 ноември
    Блекбърн/Ман Сити - Челси/Юнайтед (21:30 ч.)
    manutd.com
  17. Pepinka
    Манчестър Юнайтед и Тотнъм не се победиха в дербито на 30-тия кръг на Висшата Лига. 
    Стивън Бергвайн откри резултата за Шпорите на Тотнъм Хотспърс Стейдиъм, а Бруно Фернандеш се разписа от дузпа, за да спечели точка за Червените Дяволи. 
    Мачът в Северен Лондон стартира с минута аплодисменти, с които бяха почетени жертвите на коронавируса. Двата тима също коленичиха и в подкрепа на движението Black Lives Matter. 
    Първите десетина минути на срещата определено бяха за тима на гостите. Червените Дяволи бяха далеч по-активния тим на терена и този, който по-често гледаше към противниковата врата. Тотнъм от своя страна прие играта в собствената си половина и действаше на контраатака.
    В 22-ата минута дойде и първият реален шанс за гол в срещата, който бе на сметката на Манчестър Юнайтед. След разиграване отдясно и центриране в наказателното поле на Тотнъм, Бруно Фернандеш успя да продължи към Маркъс Рашфорд на левия фланг. Давинсон Санчес не успя да изчисти добре топката, която попадна в нападателя на Червените Дяволи. Рашфорд стреля, но Уго Лорис успя инстинктивно да избие с крак.
    Противно на логиката и събитията на терена, първи в мача удари тимът на домакините. При първата си по-сериозна атака към вратата на гостите, Тотнъм успя да поведе. Стивън Бергвайн направи за смях отбраната на „червените дяволи” и след като мина като на парад между двама бранители и навлезе в наказателното поле, стреля силно и въпреки намесата на Де Хеа, успя да реализира.
    В последвалата атака за гостите две минути по-късно, Рашфорд отново бе много близо да се разпише, но отново Лорис надделя в двубоя. Следващият страхотен шанс в мача бе на сметката на домакините. В 31-ата минута Бергвайн се понесе по дясното крило и намери отлично пласиралия се Хьон Мин Сон отляво. Кореецът стреля с глава, но Де Хеа показа класа и изби в корнер.
    След попадението за Шпорите ролите на терена определено се промениха. Футболистите на Жозе Моуриньо започнаха да действат доста по вдъхновено и да създават интересни атаки към Давид Де Хеа.
    Все пак последната възможност за гол през първото полувреме бе на сметката на Юнайтед. Бруно Фернандеш пробва късмета си с далечен изстрел, който обаче попадна право в ръцете на Уго Лорис.
    По подобие на първата част, второто полувреме отново започна по-силно за гостите. Бруно Фернандеш отново понечи да изненада Уго Лорис, но този път далечният му изстрел в 54-ата минута профуча на сантиметри от десния страничен стълб на вратата.  
    Последваха още по-силни минути за гостите, особено след влизането в игра на Пол Погба. Веднага след появата на французина, Юнайтед стигна до две великолепни възможности. Антони Марсиал бе много близо до изравняването на резултата в 66-ата минута, но Уго Лорис показа блестящи качества и изби в корнер по изумителен начин.
    Неизбежното се случи в 80-ата минута, когато натискът на гостите даде резултат. Пол Погба проби отлично отдясно и преодоля с лекота Ерик Дайър почти на аутлинията. Фаранцузинът навлезе в наказателното поле, където бранителят на Тотнъм го събори на земята. Джонатан Мос бе категоричен и посочи бялата точка. Положението бе преразгледано с ВАР, който потвърди отсъждането на рефера.
    С изпълнението на дузпата се нагърби Бруно Фернандеш, който не трепна и изравни в 81-ата минута.  
    В продължението на мача Бруно Фернандеш падна в наказателното поле на Тотнъм след съприкосновение със защитник на Шпорите, а Джон Мос, макар и с леко забавяне отсъди нова дузпа за Юнайтед.
    Този път обаче, преразглеждането със системата за видеоарбитраж се оказа в полза на домакините и дузпата бе отменена.
    Така мачът в Северен Лондон приключи без победител, а след добавените точки, Манчестър Юнайтед заема петата позиция във временното класиране с актив от 46 точки, докато Тотнъм е осми с 42.
    Тотнъм 1-1 Манчестър Юнайтед
    1-0 Стивън Бергвайн 27'
    1-1 Бруно Фернандеш 81'
    Тотнъм: Лорис; Орие, Санчес, Дайър, Дейвис; Уинкс, Сисоко, Бергвайн, Ламела; Сон, Кейн
    Maнчестър Юнайтед: Де Хеа; Уан-Бисака, Линдельоф, Магуайър, Шоу; Фред, Мактомини, Фернандеш, Джеймс; Марсиал, Рашфорд
    gong.bg
  18. Pepinka
    Манчестър Юнайтед разгроми ЛАСК Линц с 5-0 в първия мач от осминафиналите на Лига Европа. 
    Одион Игало, Даниел Джеймс, Хуан Мата, Мейсън Грийнууд и Андреас Перейра се разписаха за Червените Дяволи пред празните трибуни на Линцер Щадион.
    Срещата започна в спокойно темпо, като първият удар към една от двете врати дойде в петата минута, когато Фред стреля от дистанция, но неточно.
    В 12-ата минута отново бразилецът имаше въззможност да застраши вратата на домакините, след като опита центриране от свободен удар, който обаче бе пресечен.
    Минута по-късно Скот МакТоминей шутира силно, но топката премина много близо до вратата на Александър Шлагер.
    В 18-ата минута Хуан Мата стреля, но ударът му бе блокиран.
    Малко след това Бруно Фернандеш центрира в наказателнот поле от корнер, а от точката за дузпа Хари Магуайър, с глава, прати топката покрай гредата. Одион Игало също опита удар, който Шлагер улови без проблем.
    В 23-ата минута дойде и най-чистата възможност за попадение за момента. Даниел Джеймс стреля от границата на наказателното поле, но вратарят Шлагер успя да избие с отличен рефлекс.
    Натискът на Манчестър Юнайтед даде резултат в 28-ата минута, когато футболистите на Солскер откриха резултата. Бруно Фернандеш намери Одион Игало на границата на наказателното поле и нигериецът овладя топката, успя да премине покрай играч на Линц, жонглирайки с топката и със силен удар намери горния десен ъгъл на Шлагер.
    В 32-ата минута Петер Михорал стреля от пряк свободен удар, но прати топката право в стената.
    Пет минути преди края на първата част дойде и най-чистото положение за домакините. Доминик Фризер бе оставен непокрит в наказателното поле след центриране от фланга и опита удар към вратата, но Ерик Баи блокира удара му точно пред голлинията.
    В 44-ата минута Бруно Фернандеш центрира от ъглов удар и постави топката на главата на Магуайър, който стреля с глава, но кълбото премина на метър от вратата.
    Втората част започна с две ситуации пред вратата на Серхио Ромеро, които обаче не успяха да застрашат вратаря. Първо, в 48-ата минута, Михорал отново опита да стреля от пряк свободен удар, но за втори път уцели стената. Минута след това Рене Ренер опита удар от границата на наказателното поле, но високо над вратата.
    В 51-ата минута Хуан Мата стреля от движение, но в аут.
    Интригата бе убита в 58-ата минута, когато Червените Дяволи вкараха ново попадение. Даниел Джеймс получи топката, напредна добре, след което се освободи от защитата на ЛАСК и отправи хубав удар по тревата от границата на наказателното поле, който намери долния десен ъгъл на Шлагер.
    Четири минути след това гостите удариха и греда. Одион Игало успя да се пребори със защитник на ЛАСК и шутира, но топката се отби от дясната греда зад Шлагер. 
    Двадесет минути преди края на срещата дойде и най-чистата възможност за ЛАСК през втората част. Михорал се освободи пространство пред наказателното поле и стреля силно, но над вратата на Ромеро.
    Веднага след това мениджърът на Юнайтед Оле Гунар Солскяер извърши първата си промяна. Той пусна на терена Тахит Чонг на мястото на Даниел Джеймс.
    В 75-ата минута бразилският нападател на домакините Клаус опита много силен изстрел, който обаче премина встрани от вратата на гостите.
    В ответната атака и Бруно Фернандеш опита удар, който също бе доста неточен.
    В 78-ата минута в игра влезе и Андреас Перейра, който замени Бруно Фернандеш.
    Минута след това домакините поискаха дузпа заради игра с ръка на Фред в собственото му наказателно поле. След проверката със системата ВАР обаче наказателен удар не бе отсъден. 
    В 82-ата минута резултатът стана класически. Брилянтен пас на Фред изведе Хуан Мата в наказателното поле, който овладя и с удар по земя отбеляза трети гол във вратата на ЛАСК.
    Пет минути преди края на срещата бе извършена и последната промян в състава на Юнайтед. Мейсън Грийнууд смени голмайстора Одион Игало.
    В добавеното време Червените Дяволи стигнаха до нов гол. Във втората минута на продължението Мейсън Грийнууд напредна добре и стреля в близкия ъгъл, като топката се отклони от гредата и влезе.
    До края обаче падна и още едно попадение, което отново бе дело на още една резерва на Юнайтед. Андреас Перейра реши да стреля от над 25 метра, вратарят Шлагер не се намеси никак убедително и топката влетя във вратата му. 
    С тази убедителна победа Юнайтед общо взето си осигури класирането на четвъртфиналите на Лига Европа. 
    ЛАСК ЛИНЦ 0-5 МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 
    0-1 Одион Игало 28'
    0-2 Даниел Джеймс 58'
    0-3 Хуан Мата 82'
    0-4 Мейсън Грийнууд 90+2'
    0-5 Андреас Перейра 90+3'
    ЛАСК Линц: Шлагер; Рамсебнер, Траунер,Ранфтъл; Ритер, Холанд, Михорал, Ренер; Тете, Клаус, Фризер.
    Манчестър Юнайтед: Ромеро; Шоу, Магуайър, Баи, Уилямс; Фред, МакТоминей; Джеймс, Фернадеш, Мата; Игало
  19. Pepinka
    Манчестър Юнайтед ще се изправи срещу Клуб Брюж в 16-финалите на Лига Европа. 
    Първият мач ще се играе в Белгия, а реваншът ще бъде на Олд Трафорд. 
    В момента отборът на Филип Клемент се намира на върха на белгилското първенство с осем точки преднина пред Ройъл Антверп и с мач по-малко. 
    След като завършиха на първо място в група L пред АЗ Алкмаар, Партизан Белград и Астана, Оле Гунар Солскяер и момчетата му ще искат да повтарят случилото се през сезон 2016/17, когато Юнайтед триумфира в Стокхолм, след като победи Аякс с 2-0 на финала.
    Юнайтед и Брюж се сращнах и през сезон 2015/16 в квалификациите за Шампионската Лига, когато момчетата на Луи ван Гаал спечелиха с общ резултат 7-1. 
    Предстоящите двубои между двата клуба ще се състоят на 20 и 27 февруари 2020 г. 
    Пълният жребий:
    Уулвс - Еспаньол
    Спортинг Лисабон - Истанбул Башакшехир
    Хетафе - Аякс
    Байер Леверкузен - Порто
    Копенхаген - Селтик
    Клуж - Севиля
    Олимпиакос - Арсенал
    АЗ Алкмаар - Линц
    Клуб Брюж - Манчестър Юнайтед
    Лудогорец - Интер
    Айнтрахт Франкфурт - Ред Бул Залцбург
    Шахтьор Донецк - Бенфика
    Волфсбург - Малмьо
    Рома - Гент
    Рейджърс - Брага
    Финалът на Лига Европа ще бъде на 27 май в Гданск, Полша. 
  20. Pepinka
    Манчестър Юнайтед ще се изправи срещу Рочдейл в третия кръг на Карабао Къп. 
    Рочдейл, които се подвизават в Лига Едно, победиха Карлайл Юнайтед във втория кръг на турнира. 
    Юнайтед и Дъ Дейл са се срещали само веднъж в историята. През 1986 г. голове на Марк Хюз и Франк Стейпълтън носят победата с 2-0 на Червените Дявли в мач от ФА Къп. 
    Мачовете от третия кръг на Купата на Лигата ще се играят в седмица започваща на 23 септември. Очаква се Юнайтед да играе своя двубой на 25 септември (сряда), но потвърждението на датата ще бъде скоро. 
    ПЪЛНИЯТ ЖРЕБИЙ ЗА КАРАБАО КЪП
    Уулвс - Рединг
    Оксфорд Юнайтед - Уест Хам Юнайтед
    Уотфорд - Суонзи Сити
    Брайтън - Астън Вила
    Шефийлд Юнайтед - Съндърланд
    Колчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър
    Портсмут - Саутхамптън
    Бъртън Албиън - Борнемут
    Престън Норт Енд - Манчестър Сити
    Милтън Кийнс Донс - Ливърпул
    Манчестър Юнайтед - Рочдейл
    Лутън Таун - Лестър Сити
    Челси - Гримзби Таун/Макълсфийлд Таун
    Шефийлд Уензди - Нотингам Форест
    Кроули Таун - Стоук Сити
  21. Pepinka
    Манчестър Юнайтед започна ударно новия сезон, след като разгроми Челси с 4-0 на Олд Трафорд. 
    Маркъс Рашфорд отбеляза два гола, а Антони Марсиал и новото попълнение Даниел Джеймс добавих по едно попадение. 
    Новите попълнения Арън Уан-Бисака и Хари Магуайър направиха дебюти за Манчестър Юнайтед, започвайки като титуляри, докато новото уелско крило Даниел Джеймс се появи като резерва. Сред резервите беше и 17-годишната надежда Мейсън Грийнууд. 
    Първата опасност в мача дойде в четвъртата минута на срещата. Тогава Челси пресираха дълбоко Юнайтед, а Матео Ковачич открадна топката пред погледа на Скот МакТоминей и комбинира с Тами Ейбрахам. Английският нападател не се посвени и отправи мощен удар към вратата на де Хеа, но топката се отби в десния страничен стълб Червените Дяволи.
    В седмата минута на дуела Курт Зума без малко да „подари” гол за домакините. Френският бранител получи пас по земя и искаше да подаде успоредно за Жоржиньо, но пасът беше безкрайно крив. Топката стигна до Антони Марсиал, който стреля без подготовка, а Кепа Арисабалага улови топката. Три по-късно Сесар Аспиликуета пусна успореден пас по земя за Ейбрахам, но топката дойде дълга за стрелеца и опасността приключи. Челси направи бързо нападение през средата, а топката стигна в Мейсън Маунт. Младият офанзивен играч стреля силно с десния крак, но право в обсега на Де Хеа, който улови.
    В 17-ата минута Курт Зума пдопусна нова грешка в защитата, който донесе и дузпа за Манчестър Юнайтед. Френският бранител препъна Маркъс Рашфорд в наказателното поле, за да може Антъни Тейлър да посочи непоколебимо бялата точка. Лично Рашфорд се зае с изпълнението, пращайки хладнокръвно топката в горния десен ъгъл на Кепа. 
    В 31-ата минута Рос Баркли сбърка пас при изнасяне на топката, а МакТоминей открадна топката и пусна веднага за Марсиал. Френското острие на Юнайтед стреля с десния крак, но право в Кепа. Миг по-късно Баркли видя вдясно Мейсън Маунт, който можеше да стреля, но реши да подава, но пасът беше ужасяващо неточен и опасността привърши. 
    Десет минути преди края на първата част Рос Баркли получи топката в половината на Юнайтед и отправи силен удар от средна дистанция, но не намери очертанията на вратата.
    В 39-ата минута Сините създадоха опасно нападение с бързи пасове по земя. Педро видя вляво Рос Баркли, който премина край Линдельоф и стреля с левия крак, но де Хеа изби с крак. Топката стигна до Жоржиньо, който бе на дъгата на наказателното поле и стреля веднага, но топката бе блокирана от бранител на Юнайтед. 
    В 40-ата минута левият бек на Челси Емерсон Палмиери бе оставен непокрит в наказателното поле на Червените Дяволи. Виктор Линдельоф увисна при центрирането, а Емерсон стреля мощно към вратата, но топката се отби в напречната греда.
    Шест минути след старта на второто полувреме Челси направи добро разиграване, а топката стигна до Педро Родригес. Испанският офанзивен играч отправи удар с левия крак, но топката отиде в ъглов удар след намеса на бранител на Юнайтед. 
    В 56-ата минута топката бе доставена след центриране отдясно в наказателното поле на Червените Дяволи, но Баркли се размина с това да играе с глава. Тя пое към левия фланг, където бе Емерсон. Бразилецът отправи мощен диагонален шут, ала боксирането на Де Хеа бе достатъчно, за да спре моментът пред вратата му.
    В 65-ата минута след натиска на Челси дойде стихийна контраакция за Юнайтед. Маркъс Рашфорд пое от собствената си половина и сви вдясно за Джеси Лингард, но неточно. Все пак Лингард я стигна и продължи към Перейра, който достави страхотно центриране отдясно между линията на вратаря и защитата, където бе Антони Марсиал. Френското острие отправи удар отблизо и през заставането на Кепа удвои преднината на Червените Дяволи. 
    Секунди след втория си гол, Юнайтед открадна топката в средата на терена, а Пол Погба с дълъг пас я изпрати зад отбраната на Челси. Там бе Рашфорд, който овладя и с кинжален удар направи резултата класически.
    В 81-та минута влезлият като резерва Даниел Джеймс, вкара дебютното си попадение за Юнайтед, а момчетата на Оле Гунар Солскяер вече водеха с четири гола. Пол Погба отново бе замесен в попадение, след като се впусна на мощен рейд през средата. Френският халф видя вдясно Джеймс, който залъга, че ще стреля, но при втория опит прати топката във вратата на Кепа, след като тя рикошира и в крака на Емерсон.
    Мейсън Маунт отправи опасен удар в 85-ата минута, но блестящ рефлекс на Давид де Хеа предотврати гол за Челси и така Юнайтед се поздрави с успех на старта на Висшата Лига. 
    Манчестър Юнайтед 4-0 Челси
    1-0 Маркъс Рашфорд 18 (д)
    2-0 Антони Марсиал 65
    3-0 Маркъс Рашфорд 66
    4-0 Даниел Джеймс 81
    Манчестър Юнайтед: Де Хеа; Уан-Бисака, Линдельоф, Магуайър, Шоу; МакТоминей, Погба, Перейра; Лингард, Марсиал, Рашфорд
    Челси: Кепа, Аспиликуета, Зума, Кристенсен, Емерсон; Жоржиньо, Баркли, Kовачич; Маунт, Педро, Ейбрахам
    gong.bg
  22. Pepinka
    Първият мач на Манчестър Юнайтед за сезон 2019/20 е в неделя, 11 август, когато Червените Дяволи посрещат Челси на Олд Трафорд. 
    Преди старта на новия сезон, ще ви запознаем с новостите, които той носи. 
    ВАР е тук 
    За пръв път Висшата Лига налага системата за видео асистент, позната като ВАР, за всички двубои. Системата, която първо бе използвана по време на двубои от ФА Къп, Карабао Къп и Шампионска Лига, ще помогне на съдиите относно техните решения за гол, засада и директен червен картон. От Висшата Лига заявиха, че искат да използват ВАР с „минимална намеса за максимална полза“. Феновете на Олд Трафорд ще бъдат информирани за решенията чрез LED таблата и чрез диктор системата на стадиона. 
    Промяна в правилата
    Ще се отменят голове, ако топката удари ръката на нападателя в процеса на атака, дори и да е неволно.  Атакуващите играчи не могат да бъдат част от стената при свободни удари, ако в нея вече има трима или повече дефанзивни играчи.  Поне единият крак на вратарите трябва да застъпва гол линията при изпълнение на дузпа.  Играчите трябва да напуснат терена в най-близкото мястото, когато са заменени и вече имат право да получават топката в наказателното поле при изпълнение на удар от вратата.  Мениджърите и треньори край страничната линия вече могат да бъдат предупреждавани.  Отпадат спорните топки. Топката ще отиде в отбора, който е играл с нея последно, преди съдията да спре играта.  Три нови отбора
    След отпадането на Кардиф Сити, Фулъм и Хъдърсфийлд през миналия сезон, тяхното място бе заето от отборите спечелили промоция. Норич Сити спечелиха титлата в Чампиъншип и първи си осигуриха място във Висшата Лига, последвани от Шефийлд Юнайтед, които завършиха на второ място. Астън Вила пък си извоюва промоцията след като победи Дарби Каунти във финалния плейоф. 
    Нов стадион 
    Освен визитите на Каръу Роуд, Брамал Лейн и Вила Парк, през новия сезон Юнайтед за пръв път ще гостува и на новия стадион на Тотнъм, който бе пуснат в експлоатация през април. 
    Трима нови мениджъри 
    Крис Хютън, Маурицио Сари и Рафа Бенитез напуснаха постовете през лятото, а това означава, че ще видим три нови лица. Греъм Потър замени Хютън на поста му в Брайтън и Хоув Албиън. Стив Брус пое Нюкасъл Юнайтед, след напускането на Бенитез, а Франк Лампард бе назначен начело на Челси, след като Маурицио Сари напусна Стамфорд Бридж. 
    Зимна пауза
    Висшата Лига въведе първата си зимна пуза през сезон 2019/20. Идеята й е да позволи на играчи да презаредят батериите преди финалната част от сезона. Зимната пауза ще се състои през втория и третия уикенда на февруари, в които 10 отбора ще играят всеки уикенда, а другите ще почиват. Юнайтед трябва да гостува на Челси в един от тези уикенди (8 или 15 февруари), а през другия ще се наслади почивката си. 
    Нови съдии
    През новия сезон ще има и двама нови съдии. Питър Банкс и Анди Мадли бяха промотирани и след като ръководиха двубои от Чампиъншип през миналия сезон, през настоящата кампания ще бъдат част от Висшата Лига. 
    Нов треньорски екип за Резервите

    Нийл Ууд бе назначен за мениджър на Отбора до 23 г. (Резервите), а бившият играч на Юнайтед Куинтън Форчън ще бъде негов асистент. Ууд е бивш капитан на Резервите, а също така бе част и от треньорския екип на Астън Вила преди да се завърне в Манчестър Юнайтед това лято. След като Ууд и Форчън изведоха Резервите до победа с 2-0 над Родъръм в ЕФЛ Трофи, в петък вечер (9 август) младите Дяволи размазаха Уест Бромич Албиън с 5-0 в първия си мач от сезона във Висшата Лига до 23 г. 
    Нов турнира за младежите
    Както споменахме по-горе, младежите на Юнайтед започнаха с победа първото си участие в турнира ЕФЛ Трофи. Това е първият сезон, в който Юнайтед участва в тази надпревара, която е основно за играчи до 21 г. или по-млади. Младите Дяволи ще играят още с Линкълн Сити и Донкастър Роувъс в групофата фаза.
    Супер Лигата очаква Жените
    След изключителния първи сезон през 2018/19, жените си извоюваха промоция в Женската Супер Лига, след като спечелиха титлата в Чампиъншип. Сезонът в ЖСЛ започва на 7 септември, когато момичетата на Кейси Стоуни ще се изправят срещу градския съперник Манчестър Сити на Етихад Стейдиъм. Първия домакински двубой ще бъде девет дни по-късно срещу Арсенал на Лей Спорт Вилидж. 
    manutd.com
  23. Pepinka
    Манчестър Юнайтед потвърди трансфера на Хари Магуайър от Лестър Сити. 
    Английският национал подписа шестгодишен договор с Червените Дяволи с опция за още една. 
    "Радвам се, че подписах този клуб", заяви Магуайър. "Насладих се на времето си в Лестър и искам да благодаря на всички в клуб, както и на феновете за прекрасната им подкрепа в последните два сезона. Но когато Манчестър Юнайтед почука на вратата ми, тази възможност не е за изпускане." 
    "От разговорите ми с мениджъра, съм развълнуван относно визията и плановете му за отбора. Вижда се, че Оле гради отбор, който да печели трофеи. Сега нямам търпение да се запозная със съотборниците ми и да започнем сезона." 
    "Хари е един от най-добрите централни защитници в момента и се радвам, че вече е част от отбора ни. Той умее да разчита играта добре и има силно присъствие на терена. Умее да запазва спокойствие, когато е под напрежение, в съчетание със самочувствие, когато владее топката, и огромно присъствие и в двете наказателни полета. 
    www.manutd.com
  24. Pepinka
    Манчестър Юнайтед постигна четвърта победа по време на предсезонната си подготовка, след като надделя с 2-1 над Тотнъм Хотспър на Хонконг Стейдиъм в Шанхай. 
    Мениджърът Оле Гунар Солскяер отново заложи на сплав между млади футболисти и такива с доста по-голям стаж в отбора, а неговият колега Маурисио Почетино подходи по сходен начин. Това помогна на мача да бъде доста открит, но и същвременно изпъстрен с някои доста остри единоборства.
    Като цяло усещането не беше за приятелска среща, а още в 4-ата минута Антони Марсиал разтресе левия стълб с изстрел от границата на наказателното поле. Шест по-късно Тотнъм застраши Давид де Хеа чрез Деле Али, който опита с нисък шут да преодолее испанския страж. Де Хеа направи красиво спасяване, за да предотврати опасността.
    Юнайтед дръпна напред в резултата след 21 минути игра, когато Андреас Перейра с много находчив пас намери Марсиал на скорост отдясно в наказателното поле. Той поведе топката и от около 6-7 метра шутира по диагонала към близкия ъгъл. Неумелата намеса на вратаря Пауло Гацанига позволи на топката да се оплете в мрежата. 
    На почивката и двата отбора извършиха един куп промени, но преди нея двата отбора като нищо можеха да стигнат до бой. Причината беше брутално настъпване на Муса Сисоко срещу новото попълнение на Юнайтед Даниел Джеймс. Докато младокът на манчестърци беше на земята, Сисоко стъпи с цялата си тежест върху ребрата му.
    Нервите продължиха да властват след това, а Тотнъм доста щастливо изравни в 65-ата минута. Тогава Хьон-Мин Сон свали топката с глава към Лукас Моура, който показа завидна техника при овладяването. Бразилецът нанесе изстрел, който рикошира в защитник и заблуди резервния страж Серхио Ромеро.
    Юнайтед вкара решителния втори гол 10 минути преди края на втората част. Хуан Мата и младият Анхел Гомес разиграха чудесно двойно подаване, а талантът продължи да пробива на скорост по диагонал отляво. Точно при вратарското поле той шутира чудесно в далечния долен ъгъл. 
    Мигове по-късно Маркъс Рашфорд отново прати топката в мрежата на Шпорите, но попадението беше отменено заради засада.
    Тотнъм 1 - 2 Манчестър Юнайтед
    1-0 Антони Марсиал 21
    1-1 Лукас Моура 65
    1-2 Анхел Гомес 80
    gong.bg
  25. Pepinka
    Манчестър Юнайтед започна предсезонното си турне в Австралия с победа с 2-0 над Пърт Глори. 
    Маркъс Рашфорд и Джеймс Гарнър вкараха головете за Червените Дяволи на Оптус Стейдиъм. 
    Новото попълнение Даниел Джеймс започна като титуляр, правейки неофициалния си дебют за клуба, докато Аарън Уан-Бисака се появи като резерва през второто полувреме. 
    Възпитаникът на Академията Аксел Туанзебе също записа минути с екипа на Юнайтед, след като се завърне от наема си в Астън Вила, където помогна на Виляните да си спечелят промоция във Висшата Лига. Младият централен защитник е високо ценен от Оле Гунар Солскяер и изглеждаше доста комфортно в ролята си на Оптус Стейдиъм. Туанзебе дори имаше възможност да се разпише след прекрасен удар с глава. 
    Въпреки доминацията си през първото полувреме, Юнайтед не успя да се разпише и се оттегли на почивката при нулево равенство. 
    През втората част Солскяер направи 11 смени, като Уан-Бисака и Мейсън Грийнууд получиха възможност за изява. 
    След час игра Червените Дяволи поведоха в резултата, когато Маркъс Рашфорд получи пас от Пол Погба, завъртя се и спокойно изпрати топката в мрежата на Пърт Глори. 
    Малко след това младокът Грийнууд имаше възможност да удво преднината на Юнайтед, когато бе изведен от Погба, но ударът му премина встрани. 
    Другият възпитаник на Академията Джеймс Гарнър се появи в последните десет минути на срещата, заменяйки Люк Шоу, който изпитваше някаква болка, и веднага оказа влияние. Младокът достигна до една изгубена топката и с мощен изстрел я изпрати в мрежата на Пърт. 
    В сряда, 17 юли, Червените Дяволи ще имат доста по-сериозно изпитание в лицето на историческия съперник Лийдс Юнайтед. 
    Манчестър Юнайтед 2-0 Пърт Глори
    1-0 Маркъс Рашфорд 60'
    2-0 Джеймс Гарнър 85' 
    Първо полувреме: Ромеро; Дало, Туанзебе, Джоунс, Йънг; Матич, А. Перейра, Джеймс, Лингард, Чонг, Марсиал.
    Второ полувреме: Дж. Перейра; Уан-Бисака, Смалинг, Рохо, Шоу (Гарнър 83'); МакТомини, Погба, Мата, Гомес, Рашфорд, Грийнууд.
    Неизползвана резерва: Де Хеа
    www.manutd-bulgaria.com
×
×
  • Create New...