Jump to content
MUBG | Българският форум на Манчестър Юнайтед
Sign in to follow this  

Ключова тактическа промяна

Sign in to follow this  
Pepinka

преглеждания

Призивите „атака, атака, атака“ от гостуващата агитка на Лофтус Роуд може да не са повлияли на твърдоглавия мениджър на Манчестър Юнайтед Луис ван Гаал за решението му през второто полувреме да премине към по-рискован и атакуващ стил на игра, но неговите смени и промяната му в тактическо отношение бяха съществени за Червените Дяволи да наклонят везните в своя полза.

„Промяната беше с цел да атакуваме повече и да поемаме повече рискове“,  коментира Ван Гаал относно решението си да вкара в игра мускулестия Маруан Фелайни и бързоногия Джеймс Уилсън, който замени контузения централен бранител Джони Евънс, докато Анхел ди Мария се изтегли по-назад, в доста по-ефективна роля при предприемчивата формация 4-4-2.

Може би, по-скоро, стремежът от тази промяна, отколкото някаква осезаема, мигновена разлика в играта, доведе до гол, минута след влизането на Уилсън, но беше символично, ако не друго. И когато Фелайни прати топката в мрежата в 58-та минута, отбелязвайки третия си гол за сезона, Юнайтед се устремиха към победата, макар че последният половин час игра не премина без напрежение и безпокойство, че КПР може да изравнят.

Този риск е като червена лампичка за Ван Гаал, но въпреки това беше вълнуващо да се наблюдава как скоростта на Уилсън разкъсва защитата на КПР. Това, само по себе си, беше тактически ход – за да се предостави повече пространство на Ди Мария, от което той да се възползва и да създава положения, Ван Гаал заяви, че е трябвало да използва атлетизма на Уилсън да разтегли отбраната на домакините.

19-годишният нападател на два пъти почти изведе Фалкао на стрелкова позиция и в самия край на двубоя, благодарение на своята бързина и решимост отбеляза първото си попадение за Юнайтед за сезона, което бе второ за тима в мача. В такъв случай, естествената реакция на любителите на високия адреналин сред нас е да искат Юнайтед да играе по този начин всяка минута, всяка седмица, но Ван Гаал е категоричен, че ще продължава да търси точния баланс в своят състав покрай завръщането на играчи от контузии.

„Когато играем с четирима полузащитници в диамант, създаваме повече положения за гол“, каза той след срещата. „Но така отборът е по-малко балансиран. Всяка седмица трябва да решаваме как да играем. Това е въпросът пред нас.“

Червените Дяволи започнаха в схема 3-5-2, но тя не беше приложена както трябва. „През първото полувреме играхме както искаха КПР“, продължи босът. „Играхме точно като тях – чрез изритани напред дълги топки – и в това отношение, те са по-добри от нас. Топката трябва да се разиграва по земя, независимо, че теренът беше лош.“

Има елемент на неизбежност в това тимът да експериментира, да изпробва неща в тактическо отношение и да греши, но рано или късно трябва да се навлезе в ритъм. Постигането на стабилност в защита е основа, върху която Ван Гаал несъмнено би искал да изгради своят отбор, но наравно с това, традициите на клуба да се поемат повече рискове в атака, винаги предизвикват вълнение и малко играчи олицетворяват това по-добре от Уилсън, с неговата енергичност и липса на всякакъв страх, и той помогна за подпечатването на успеха на Лофтус Роуд.

Бен Хибс, ManUtd.com

Sign in to follow this  


0 коментари


Recommended Comments

Няма коментари за показване.

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Линкът бе вграден автоматично..   Display as a link instead

×   Публикацията беше възстановена.   Изчисти

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...