Jump to content
Sign in to follow this  
sradka1

Дънкан Едуардс

Препоръчани публикации

Легенди: Дънкан Едуардс

Продължаваме представянето на 20-те играчи номинирани за най-велик играч на тима с Дънкан Едуардс

Играч с изключително голям потенциал, Едуардс блестеше в победния тим на Мат Бъзби през 50-те години на миналия век.

За съжаление не можахме да разберем как ще се развие кариерата му на футболист (Дънкан Едуардс загива от раните получени в самолетната катастрофа през 1958), но остава утехата да знаем какъв играч беше. Лице на тогавашния тим, наричан още бебетата на Бъзби, Дънкан имаше вид на по-възрастен, отколко беше, и се отличаваше с много силните си крака. Битката му със смъртта след мюнхенската трагедия показваше невероятното му желание за живот и напомняше на енергичното му представяне на терена. Последователните титли през 1956 и 57 можеха да са само началото на нещо изключително.

Какво казват другите за него: "Усмихвах се, когато слушах как Мохамед Али се обявяваше за най-великият спортист. Но най-големият сред всички тях беше английски футболист на име Дънкан Едуардс." - Джими Мърфи

Мачове: 177
Голове: 21
Привлечен от: юноша на тима
Дебют: 4 април 1953 срещу Кардиф Сити
Отличия: Висша лига - 55/56, 56/57

www.manutd-bulgaria.com

Сподели това мнение


Връзка към мнението
Сподели в други сайтове

Дата на раждане: 1 октомври 1936
Възраст при смъртта: 21 години

Много е изписано за “Големия Дънк” през годините. Той е може би най-добре познатият играч с изключителен потенциал от загиналите в катастрофата.

Роден в Дъдли, още от детска възраст Дънкан обичал да рита топка из улиците. По това време той играе в училищния отбор, като невероятните му качества вече били забелязани. Един учител, който наблюдава 11-годишния Едуърдс, отбелязал, че младежът “казал на всички останали 21 играчи какво да правят и къде да застанат, включително на рефера и на страничните съдии!”

Същият този учител по-късно написал на приятел: “Току-що видях едно 11-годишно момче, което един ден ще играе за Англия.” Колко прав е бил!

Името на Дънкан Едуърдс винаги ще се свързва с Манчестър Юнайтед и така наречените Бебета на Бъзби, концепция разработена от мениджъра на Юнайтед Мат Бъзби в края на 40-те години, когато клубът има сериозни дългове и не може да си позволи да купува “скъпи” играчи. Бъзби и неговия помощник Джими Мърфи вземат радикалното решение да развиват собствени млади играчи, които по-късно ще се превърнат в звезди.

Дънкан е в основата на тази схема и дебютира за първия отбор на 4 април 1953 срещу Кардиф Сити – Юнайтед губи с 4-1! Момчето от Дъдли е едва на 16 години и 185 дни. Три години и половина по-късно Дънкан изиграва своя мач №100 за клуба, а Бебетата на Бъзби слагат началото на една легенда, която ще завладее света.

След катастрофата в Мюнхен, тялото на Дънкан е върнато у дома и погребано в гробището в Дъдли. Над 5 000 души са потънали в тишина пред гробището, отдавайки почит на “момчето от Елм Роуд.”

grave08.jpg

Три години по-късно още повече хора се стичат за откриването, което ще бъде направено от Сър Мат Бъзби, на два стъклени витража в църквата Св. Франциск в Дъдли. Витражите са посветени на живота на Дънкан Едуърдс, който загива трагично едва на 21-годишна възраст. Както Сър Мат казва в този августовски ден през 1961г. “ще има само един Дънкан Едуърд, но всяко момче, което се стреми да подражава на Дънкан, няма да сгреши.”

Светът е бил в краката на Едуърдс преди неговата смърт. Футболните му качества са били изключителни, а младите привърженици по света го боготворя. Нещата вървят добре и извън терена. Няколко дни преди да отлети за Белград, ръкопис на книгата му “Tackle Soccer This Way” е предадена на неговите издатели, а по-късно отпечатана дума по дума, както той я е написал. В нея Дънкан предлага съвети на младежите – като “винаги уважавайте съдията и бъдете размуни.”

През октомври 1999 г. е издигната статуя на Дънкан Едуърдс на централния площад в Дъдли. Тя е открита от майка му и Сър Боби Чарлтън.

statue03.jpg

Повече информация за Дънкан Едуърдс може да намерите в сайта на Майк Томас – http://duncan-edwards.co.uk.

Сподели това мнение


Връзка към мнението
Сподели в други сайтове

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Вход

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×