Jump to content
Sign in to follow this  
Pepinka

Reds View: Никола Баев - Baev

Оцени тази тема

Препоръчани публикации

Reds View: Никола Баев - Baev

Интервю с Никола Баев - потребител на месец октовмри.

Здравей, Никола. От началото на сезона Юнайтед така и не може да ни задоволи с представянето си. Въпреки че отборът все още няма загуба във Висшата Лига, на преден план изпъкват многото равенства и най-вече лошото представяне далеч от дома. На какво според теб се дължат тези незадоволителни резултати?
Baev: За мен това е съвсем очакван резултат. От доста време насам отборът не се развива в правилната насока. Притесненията ми започнаха след спечелването на Шампионската Лига през 2008. Безразсъдната продажба на основни играчи и последвалата ялова трансферна политика.
Аз гледам просто и логично на нещата. Продаваш силни и доказани млади играчи. Купуваш не толкова перспективни за малко пари и ефектът е ясен.

Нека се върнем към двубоя през уикенда срещу Астън Вила. През първата част Юнайтед успяваше да се справи с атаките на Вила, но през втората част нещата станаха трудни за удържане и "Виляните" съвсем заслужено поведоха с 2:0. Тогава обаче се прояви така известният на всички "never die" дух и Червените Дяволи успяха да изравнят. Защо трябваше да се чака Вила да поведат с два гола и тогава момчетата на Фърги да тръгнат да обръщат резултата?
Baev: Духът на Юнайтед е велик! Той е създаден от Сър Алекс и милионите фенове по целия свят. Именно той кара тези, които защитават името на клуба да дават максимума от себе си в трудните моменти. Това е манталитета на победителите. А мача с Вила е пример затова. Тази година няма да е първият и последен с подобен развой двубой. Играем трудно, всичко това е резултат от липсата на кадри. Отборът не е в криза, това са реалните възможности на крайния продукт. Особено си проличава в гостуванията. Всеки отбор, който ни упражни по-сериозна преса за по-голям период от време, успява да разкъса връзката между халфове и защитници. Обратно при контрите имам чувството, че не знаят какво да правят с топката. Нищо общо със стила на Юнайтед, все едно съм си пуснал пародия.
В крайна сметка, трябва да си подкрепяме отбора каквото и да става. И да се надяваме на по-светло бъдеще, защото то ще дойде. Няма кой да ни остави. Юнайтед е марка и трябва да е там където и е мястото. Тази година поне повечето сме наясно какво ни е нивото, а пък ако спечелим нещо, още по-добре.

При контраатаките наистина няма идея, а също така и скорост. Очаква се, че съвсем скоро Уейн Рууни ще се завърне в игра. Мислиш ли, че с неговото връщане, отборът ще успее да подобри точно този аспект от играта, който през миналия сезон работеше доста добре?
Baev: Рууни си е Рууни! Най-критичната и незаменима фигура в отбора. Брилянтен нападател, има голям ентусиазъм, бори се до последно и не се страхува от нищо. Той е водачът! Преди години беше Роналдо. Сега Юнайтед повече от всичко се нуждае от своя "остър връх" в нападение. А си мисля, че и Бербатов се моли затова. Защото според мен това липсва най-много на нашия сънародник да влезе в голова серия. Колкото по-рано Рууни стъпи на терена, толкова по-рано ще видим променен отбора. Всичко покрай сагата с евентуалното му напускане и емоциите които вложи самия Фъргюсън, говори каква личност и колко е важен Уейн за Манчестър Юнайтед.

Споменавайки Рууни и "сагата с евентуалното му напускане". Какво е мнението ти за случилото се? Промени ли всичкото това мнението и чувствата ти към Уейн?
Baev: За мен има рационално обяснение на целия казус. Юнайтед през 2007 - 2008-ма разполагаше може би с най-силния си отбор в цялата си история. Очакваше се в бъдеще гръбнака на новото поколение да сформират играчи като Рууни, Роналдо, Тевес. Самият Уейн явно е мислил, че отбора ще става все по-силен. А това можеше да стане само като се запазят най-добрите играчи и се продължи да се купуват още звезди, които да заместят Гигс, Скоус, Невил, Ван дер Сар. Но нещата станаха по съвсем друг начин. От смъртоносното трио в атака остана само Рууни. За мен този играч се чувстваше самотен, дори и при наличието на Бербатов. Друг е въпросът какво очакваха феновете от него, в частност и аз. Ако трябва да съм честен, той предаде всички нас. Сега сигурно съжалява. Не вярвам, че всичко това е за пари! Това е само претекст. За мен той искаше да се махне, защото няма никакви гаранции, че скоро ще се купят звезди, които да върнат нивото на отбора.

Появиха се информации, че семейство Глейзър са обещали да дадат средстава за закупуването на класни играчи. Очакваш ли, че това да се случи или е просто поредната лъжа на американците?
Baev: Както казах стремя се да мисля рационално. След като досега не се направи нищо, явно семейство Глейзър са ударени сериозно от финансовата криза. На лице са няколко провалени трансферни прозореца, изпускане на класни играчи за малко пари, даже и без пари. Всичко това говори за финансова немощ. Не виждам как ще извадят пари, дори и Гил да го казва всяка седмица. Най-много да се купи някой за 10 - 15 млн следващото лято. А от информацията с която разполагам, преди пет години Глейзър теглят заем от името на Манчестър Юнайтед от 540 милиона паунда и плащат 270 милиона собствени средства. Сега обаче всички заеми за този период, трикратно предоговаряни, са в размер на около 700 милиона паунда - 500 от банки и 200 от хедж фондове. Само лихвите по главницата са 67 млн. паунда. Балансът досега показва, че Глейзър не са платили нито цент от джоба си за нови играчи. Клубът е на печалба от само 7 млн. паунда от трансферите на играчи за последните три години и половина. Те дори си позволяват да харчат пари за договор, който тепърва започва да тече. Това лято влезе най-скъпата спонсорска сделка за реклама върху екипите. Юнайтед подписа 4-годишен договор с Aon, който ще донесе 80 млн. Собствениците обаче са похарчили почти половината от тази сума още преди той да е влязъл в сила. И най-непонятното е, че на фона на всичко това Сър Алекс излиза с изявления в които безрезервно подкрепя собствениците и уверява, че пари за трансфери има. За мен това е фарс, който може да се обърне с пълна сила към най-успелия футболен мениджър, ако отбора не спечели нещо, защото глейзърите са евреи много повече, отколкото янки. Клубът за тях е кокошка, която снася златни яйца. Купуват я на кредит. Напъват я здраво да снася за тях до припадък. Продават и пиленцата на Реал Мадрид или който даде повече. А накрая, като вземе да се амортизира, ще я продадат, ще върнат кредитите, и ще инкасират възвращаемост на вложените пари.

И накрая. Къде виждаш Юнайтед в края на този сезон?
Baev: Не знам. Мога да кажа само, че вярвам във Сър Алекс. В каквото и положение реално да се намира отборът, той ще го оправи. А и да не станат нещата както ги искаме всички, това е животът. Аз съм от този отбор и винаги ще бъда с него, дори и в най-трудните моменти. Би било много лесно да се насочиш към друг тим, но за мен е невъзможно. Все едно да захвърлиш сърцето си на боклука. Нещата ще се оправят. Юнайтед пак ще е шампион, никой не е избягал от съдбата си. Вярвайте!

16.11.2010

Сподели това мнение


Връзка към мнението
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена
Sign in to follow this  

×