Jump to content
Sign in to follow this  
R3D_aNd_M37h

Blitz #16 - Ваня Веселинова - Van4eto

Оцени тази тема

Препоръчани публикации

Blitz #16 - van4eto

Публикувано изображение

Представи се с няколко думи. Какво искаш да знаят хората за теб?
Казвам се Ваня и съм от София. Уча магистратура Бизнес администрация и работя в банка. Отскоро съм касиер на Фенклуба. Според много мои приятели - най-запалената фенка на Юнайтед, която познават - нещо, с което се отличавам и гордея.

От кога си фен на Юнайтед и кое те запали по отбора?
Като цяло започнах да се интересувам от футбол през 1997-а год., благодарение на братовчед ми, който е голям футболен фен. Един ден случайно ми попаднаха няколко статии за Манчестър Юнайтед, а след това и историята на отбора, която много ме впечатли. Така започнах да следя изявите първо в спортните ежедневници, после и чрез малкото мачове, които излъчваха по телевизията. Истински и необратимо се запалих през 99-та заради уникалния финал за КЕШ тогава. Помня как стоях сама пред телевизора, защото всички в къщи вече бяха отписали Юнайтед. Единствено аз вярвах, че нещо може да се промени и не сбърках. Духът, който показаха тогава играчите ни, борбата до последната секунда, огромното желание за победа успяха да ме спечелят за цял живот. Никога не съм съжалявала за този избор, дори понякога се шегувам, че не аз съм избрала футбола (респективно Юнайтед), а футболa е избрал мен. (смее се)

С какво е съизмерим за теб отбора на Манчестър Юнайтед, какво място заема той в ценностната ти система?
Манчестър Юнайтед се нарежда сред най-важните неща в живота ми и е неизменна част от него - майка ми е фен на отбора, близките ми хора уважават тази моя страст, имам удоволствието да съм част от Фенклуба, а отскоро и от УС. Голяма част от ежедневието ми е свързана с Юнайтед и не бих могла да си го представя по друг начин. Откакто съм фен, този отбор ми е донесъл много приятели, много позитивни емоции, дори и отлична оценка на изпит по английски, на който смаях всички с историята на Юнайтед.

Кое според теб прави Юнайтед толкова обичан и популярен по Света?
Историята на клуба, моментите на величие, стремежа към нови и нови успехи, след като прочетеш с какъв хъс играчите, носили в миналото червената фланелка, са давали всичко от себе си или пък видиш с очите си играещите легенди на клуба. Докосне ли се човек веднъж до цялата тази магия, трудно би могъл да остане равнодушен.

Кой според теб е най-големият съперник на Юнайтед? Защо?
Въпреки моментното състояние на всеки един от останалите отбори в Англия, за мен най-голям съперник си остава Ливърпул. Зарядът, който носи дербито с тях, е съвсем различен - тук не става въпрос за противопоставяне на чисто футболна основа, а за нещо много повече от това.

Кой е любимият ти футболист в историята на клуба? А в настоящия състав?
Любимият ми футболист от миналото е Ерик Кантона - емблематична 7-ца в Юнайтед (това предполагам има общо и с афинитета ми към хулигански прояви, за който някои хора тук са запознати (смее се)). Футболист с уникален характер на терена (а и извън него), гениален, непримирим, безпощаден, темпераментен. Няма втори като него и сравненията с други футболисти са безсмислени. Също така безкрайно много ценя предаността на футболисти, които посвещават кариерата си на един отбор, нещо, което не е никак лесно постижимо в днешния комерсиален футбол - Гигс е ярък пример за това. От сегашния отбор бих отличила Видич, освен това и Бербатов - радвам се на факта, че имаме българин в отбора.

Нека поговорим за Фенклуба. Ти си част от Управителния съвет и се занимаваш с касиерството. Смяташ ли, че в УС са събрани най-подходящите, компетентни и можещи личности в организацията? Има ли демокрация във вземането на решения от членовете на УС или по-скоро авторитаризъм?
Съвсем от скоро съм част от УС и първо искам да благодаря за гласуваното ми доверие от останалата част от екипа. Това, което имам като наблюдения досега е, че всеки един от нас се опитва да свърши поставените задачи по възможно най-добрия начин и го прави с желание. Поне за себе си мога да кажа, че не се захващам с нещо, с което не съм сигурна, че ще се справя успешно. Останалата част от Фенклуба може да каже как се справяме ние. Относно вземането на решения в УС, откакто аз съм част от него, определено мога да кажа, че мнението на всеки един от нас си тежи на мястото и решенията се взимат по демократичен начин. Нямаше да съм в УС, ако по някакъв начин някой се опитваше да се меси в работата ми и да влияе на решенията ми.

Какво мислиш за досега свършената работа във Фенклуба? Как ти се струва постигнатото за организация на възраст от три години?
Постигнатото дотук е и много, и малко. За времето от създаването му досега, Фенклуба преживя доста критични моменти и все пак успя да оцелее. Има много неща, по които може да се работи и всеки един от нас, хората, които се занимаваме по някакъв начин с него трябва да бъдем критични към себе си и да не се задоволяваме с постигнатото до момента. Както всички знаем в момента Фенклуба е в доста важен момент от развитието си и всички се надяваме на положителен развой на нещата. Това признаване, разбира се няма да е крайна цел, от него ще последват много повече отговорности и задължения. Самият факт, че даваме заявка за официално признаване, сам по себе си говори за това, че сме постигнали нещо, при положение, че едва ли преди 3 години групата ентусиасти, започнали всичко това са си го представяли.

Кои са първите три неща (или колкото можеш да кажеш), които би направилa, ако от утре можеше ти да вземаш всички най-важни решения за целия Фенклуб? Какво НЕ ти харесва в него, от чисто организационна гледна точка?
Малко ме затрудни с този въпрос, така или иначе участвам в управлението, а и мнението ми се чува - като на единствена дама в групата. Но ще спомена първите няколко неща, които ми изникват в ума. Едно от нещата, по които трябва да се работи, е връзките с клоновете и работата в самите тях. Мисля, че има какво да се подобри в тази насока, трябва да търсим начин да привлечем повече хора. Тук, разбира се, не става въпрос за събиране просто на някаква маса хора, на нас са ни нужни такива, които живеят с отбора, с идеята, ценни кадри, както наскоро някой се беше изразил. Друго, за което се сещам на прима виста, е идейка, която би могла да се осъществи в идеалното бъдеще, когато Фенклуба няма толкова сериозни организационни въпроси пред себе си и тя е свързана с развиване на гамата от фенски артикули. Наскоро между другото със Секретаря на Фенклуба обсъждахме доста интересни идеи по този въпрос. Има няколко неща, които не ми харесват и те са свързани с отношението на хората като цяло към Фенклуба, от чисто организационна гледна точка бих могла да посоча липсата на достатъчно инициативност, защото организацията не я правим само ние от УС, а дори и да е така - мотивацията за работа е много по-голяма, когато виждаш, че хората проявяват интерес и ги е грижа какво се случва.

Като стана въпрос за клоновете - какво според теб е нужно да се направи, за да се реализира потенциалът на Фенклуба в по-големите (а защо не и по-малките) български градове?
Мисля, че едно евентуално признаване би ни помогнало много за популяризирането на Фенклуба. А потенциал има, но трябва той да бъде развит по някакъв начин. Все още е прекалено рано да се говори за клонове в много градове. Преди това трябва да имаме достатъчно добър капацитет в най-големите градове, има още какво да се свърши там. По-стройна организация за събиране на мачове, отговорно отношение, както вече казах привличане на нови хора, и нещо, което смятам за много важно - оптимизъм. Може да звучи дори и несериозно за някой, но ако един представител на клон не е позитивно настроен към самата организация, той няма и как да привлича нови хора за идеята. Много е важно как се представя информацията за Фенклуба на хора, които тепърва разбират за съществуването му.

Как се чувстваш обкръжена от толкова много мъже във Фенклуба?
(смее се) Честно казано очаквах подобен въпрос, не за първи път ми е задаван, но обикновено от хора, които нямат връзка с Фенклуба и им е интересно. Дори имам колежка, която Ви нарича "Специалните мъже", заради това, че така присърце приемам нещата, свързани с Фенклуба. Фактът, че съм едно от малкото момичета тук никога не ме е притеснявал, а причината затова е чудесното отношение към мен. Когато разбрах за Фенклуба, дълго се колебаех дали да се присъединя, но когато започнах да идвам по общите сбирки бях приятно изненадана. Честно казано, чувствам се на място и отношението към мен ме кара да се чувствам горда по някакъв начин.

Смяташ ли, че Фенклубът има потенциал да привлече към себе си даден спонсор, или спонсори, които да разпознаят възможности за себе си в него, в замяна на което да предложат средства?
В момента - не бих казала, но в един бъдещ етап, защо не? Наистина много зависи от това как ще се развият нещата за Фенклуба в близко бъдеще. С добра политика към евентуален бъдещ спонсор, проявяващ интерес и достатъчно добри и убедителни участници в преговорите с него, бихме могли да извлечем позитиви за Фенклуба. Това е чисто хипотетично, обаче. На този етап, за съжаление, все още не сме достатъчно атрактивна организация, която би могла да търси спонсориране.

Какво мислиш за новоучредената организация „Манчестър Юнайтед Велико Търново” и позицията й на едва ли не конкурент на „Национален Фенклуб Манчестър Юнайтед България”?
Мнението ми по този въпрос е малко крайно, а наистина не искам да обидя някого, затова ще спестя част от него. Но като човек, който има силно развито чувство на справедливост и който обмисля безкрайно много нещата, постъпката от страна на членовете на „Манчестър Юнайтед Велико Търново”, не беше нито честна, нито добре обмислена, най-малкото некоректна към нас. Не оспорвам правото им на съществуване, а начина, по който се сформираха. В България има един Национален Фенклуб на Манчестър Юнайтед. А в конкретния случай, всеки има право на избор дали и в кой от двата да членува.

Поддържаш ли някакви връзки с членове на Фенклуба и извън организацията, на чисто приятелска основа? С кои?
Във Фенклуба намерих много стойностни хора и добри приятели, с които споделяме не само интереса си към футбола, напоследък и към музиката, но и ежедневните си радости, проблеми. Тук срещнах хора, които мога да нарека приятели, хора, на които мога да разчитам. Не искам да изброявам поименно, те добре знаят кои са (усмихва се). Радвам се, че мога да заявя, че и като цяло в рамките на Фенклуба отношенията ми с останалите са позитивни.

Нека поговорим за английски футбол. Усещаш ли т.нар. „побългаряване” /в отрицателен смисъл/, що се отнася до английската игра – визирам коментарите на наши вестници, списания и електронни медии по темата „Бербатов”, дискусии във форуми, включително този и т.н.?
За съжаление доста често нашите медии отразяват неправилно събитията във футбола, особено в последно време. Преувеличават или омаловажават случващото се, пишат измислици. По темата "Бербатов" се изписаха хиляди неща, като например "Достатъчно добър ли е Бербатов за Юнайтед", трябва ли да коментираме подобно нещо, след като футболен гений като Сър Алекс е решил, че има нужда от Бербатов в отбора си.

Значи оценяваш трансфера на Димитър Бербатов в Юнайтед положително? А мислиш ли, че има прилики между българина и великия Кантона?
Разбира се, трансферът на Бербатов е едно огромно постижение за България. Не само като фенове на Юнайтед, а като българи трябва да сме горди от това и наистина не разбирам хората, които вечно отправят критики, за мен това е недопустима форма на отношение. Хора като англичаните купуват на децата си фланелки с името на Бербатов, а ние тук все още спорим има ли място той в отбора или не. Определено се усеща липсата му, когато е извън терена, какъв по-добър довод от това, че е нужен на отбора. Относно сравненията с Кантона, както и самият Бербатов е казвал, не е нужно да го сравняваме с когото и да било.

Какво мислиш за продажбата на Кристияно Роналдо? Как ще изглежда отборът без него и имаме ли нужда от евентуален заместник?
Честно казано, първоначално много ме разочарова. Човек, когото направихме звезда и който се кълнеше в отбора, се продаде. Всички знаем какво се случва след време с прехвалените звезди, които тръгват в посока Мадрид, а при нас имаше шанс да се превърне в легенда, както повечето, носили фланелката с неговия номер. Първоначалните страхове и коментарите относно напускането му малко по малко се опровергават. Наистина, усеща се липсата му, но не мисля, че не можем да се справим и без него. Относно евентуален заместник, ще се радвам да видя отново някой с подобен атрактивен стил на игра, въпреки че подобен тип футболисти често проявяват егоизъм на терена и не се вписват напълно в отборния стил на игра.

Как оценяваш изминалия сезон на Юнайтед? Какви бяха очакванията ти и какво те изненада приятно/неприятно?
Сезонът в Премиършип беше много интересен, станахме свидетели на много обрати и в крайна сметка завърши щастливо за нас. Това, което ме изненада приятно, беше дебюта на Македа. Като цяло обаче към отбора имаше прекалено много очаквания, особено за защита на титлата в ШЛ, нещо трудно постижимо. А титли на всички фронтове е някак си нереално, като знаем колко мачове на сезон се изиграват. От прекалено многото очаквания идва и неприятното усещане след края на изминалия сезон.

Какви са очакванията ти за настоящия сезон?
Въпреки негативните коментари по адрес на играта ни този сезон, аз винаги подхождам с оптимизъм. Въпреки моментното състояние, за мен Юнайтед винаги е сред фаворитите. Никак не съм обективна, когато става въпрос за Манчестър Юнайтед. Независимо от добрата форма на Челси този сезон, аз все още мисля, че ще се върнем на мястото, което ни се полага. В Европа също се надявам на добро развитие и късмет при жребия по-нататък в турнира.

Мнението ти за Сър Алекс? Как виждаш Юнайтед след неговото оттегляне? Имаш ли свой фаворит за негов заместник?
Това е тема, за която честно казано ме е страх да помисля. Този човек има такава харизма, че трудно някой би успял да го замести толкова успешно, той е най-добрият сред най-добрите. Страх ме е да помисля, че някой ден някой ще заеме неговото място, но колкото и да не ни се иска ще дойде момент, в който това ще се случи. Надявам се човекът, който заеме неговото място да е свързан емоционално с Юнайтед, да е някой, който живее с идеята (т.е. бивш футболист на клуба).

Кой за теб е най-ценният трофей – Премиършип, Купа на Англия, или Шампионска Лига? Защо?
На първо място слагам Премиършип. За да се спечели титлата в Англия, отборът трябва да притежава съвкупност от качества, които да се проявяват през целия сезон, като например постоянството, отборния дух, правилната тактика от страна на треньора, има много предпоставки за крайния успех. Естествено, след титлата в Англия, идва ред и на Шампионска лига, като закономерно продължение на успехите у дома.

Какво мислиш за трансферната политика на тима? Могат ли момчета като Евънс, Гибсън, Дьо Лае, Рафаел, Македа и т.н. да наследят старите кучета Скоулс, Гигс, Гари Невил?
Само времето ще покаже доколко новите момчета са способни да наследят легендите на отбора. Някои от тях вече дават заявки за обещаващо бъдеще, други все още не са имали възможност да разкрият напълно потенциала си.

Има ли играч, който би искал да видиш с фланелката на Юнайтед? Защо?
Има, да. Един от тях е Дейвид Бекъм. Мисля, че тук няма смисъл да обяснявам защо. За всички нас ще бъде невероятно преживяване да видим отново Бекъм с червената фланелка, дори и за един мач. Друг футболист, който бих искала да видя, е Игор Акинфеев. С оглед на годините си е много опитен вратар и би успял да замести Ван дер Саар.

Макар и безобидна на пръв поглед, си известна с безкомпромисните си прояви, включващи използване на вериги, бухалки, боксове и други „убедителни” подръчни средства. Как би коментирала съмненията към теб в малтретиране на противникови фенове, повреждане на обществена собственост – автобуси и маршрутки от градския транспорт, умишлено разливане на бири по заведенията, получаване на лале с луковицата на един неотдавнашен събор?
(Смее се) Поздравления за въпроса. Надявах се да ми го зададеш. Както казах и малко по-рано, учила съм се от най-добрите. Кантона ми е идол. Ще разсея съмненията, аз никога не съм крила тези свои хулигански заложби, доста хора тук са ставали свидетели, неведнъж съм била безкомпромисна, но напоследък за жалост по-рядко ги проявявам. Подозирам, че е от от придобилия ми популярност хулигански нрав, който имам под крехката ми външност. Хората вече изпитват по-голям респект или направо страх и не смеят да ми се противопоставят. Е, ако някой все пак се осмели - аз съм насреща (смее се).

Позната си още като най-запалената фенка сред банкерите и най-добрият банкер сред феновете. Как съчетаваш двете?
Ежедневието ми е доста динамично, ето дори и сега провеждаме интервюто посред нощ. Но когато човек има желание, намира време за всичко, особено пък когато става въпрос за нещо любимо. Засега поне не срещам трудности, колегите ми в банката по цял ден слушат за Юнайтед и Фенклуба, а пък в самия фенклуб съм пренесла част от банковите дейности. (усмихва се)

Кой български футболен отбор подкрепяш? Можеш ли да направиш някакъв паралел между него и Манчестър Юнайтед?
Подкрепям отбора на Левски София. Малко трудно е да се прави паралел между две неща, които човек обича и които са свързани с много емоционални моменти в живота му. Може да се каже, че доста години за мен са изминали като част от агитката. За добро или лошо, някои неща за мен се промениха, и докато преди се информирах за резултатите на Юнайтед от сектор Б, сега предпочитам да изгледам мача на Манчестър в някой пъб, което разбира се не означава, че съм спряла да подкрепям Левски, просто хората и приоритетите се променят.

Кой национален отбор ще подкрепяш на предстоящото Световно първенство в ЮАР?
Английският национален отбор.

Предполагам имаш планове да посетиш Олд Трафорд. В близко или по-далечно бъдеще?
Разбира се, това е мечтата ми още от момента, в който станах фен на отбора. Планове за посещение имах миналата година, които обаче се осуетиха. Сега, когато идват празници, си пожелавам посещението да се осъществи в по-близко бъдеще, поне такива са плановете ми засега. (усмихва се)

И за финал - какво ще пожелаеш на всички фенове на Манчестър Юнайтед?
На всички тук пожелавам никога да не забравят значението на думата united. Всички тук имаме нещо общо, което трябва да ни обединява. И съвсем за финал: незабравимо посрещане на идващите празници!


05.12.2009

Сподели това мнение


Връзка към мнението
Сподели в други сайтове
Гост
Темата е заключена
Sign in to follow this  

×