Jump to content
Sign in to follow this  
Gaffer

Джо Спенс

Препоръчани публикации

Публикувано изображение

Една от най-ярките звезди на Юнайтед между двете световни войни, блестящата игра на Джо Спенс по крилата се отъждествява с фразата „Подайте на Джо”, като този рефрен е сред най-често звучащите от терасите на Олд Трафорд по време на 14-годишния му престой на Олд Трафорд.

В действителност, със своята значимост за Юнайтед, и Манчестър, той е познат в градската общност като „Мистър Футбол”.

Родом от Трокли, Нортъмбърланд, младият Спенс започва кариерата си в аматьорските Блъкър Джуниърс и Трокли Селтик. В последния си клуб той бележи забележителните 42 от общо 49-те вкарани голове от целия отбор, още в първия си сезон. На 13-годишна възраст започва работа като миньор, а на 17г. е повикан в армията, където служи като картечар.

Преминава през военните отбори на Ливърпул, Нюбърн и Скотсууд по време на службата си, и печели Армейската Купа със своя батальон. През Март 1919г., една година след края на първата световна война, Спенс подписва с Юнайтед от аматьорския клуб Скотсууд.

Не минава много време преди талантът му да бъде забелязан: вкарва четири гола при победата над Бъри на Олд Трафорд в аматьорската лига на Ланкашър, още в своя дебют. Официалният му дебют с екипа на Червените Дяволи идва през Август когато шампионата в лигата е подновен, и оттогава е неизменен титуляр, записвайки 510 мача със 168 гола.

За жалост на Спенс, той така и не успява да спечели значим трофей нито дори медал, не и преди да напусне Юнайтед през 1933, преминавайки в третодивизионния Честърфийлд, с които печели титлата в Трета Северна Дивизия през 1936г.

Лош късмет да бъде на Олд Трафорд по време на едни от най-тежките години, но въпреки че отборът не успява да постигне големи успехи, със своите представяния и голове той не спира да радва феновете, което заслужено го нарежда сред легендите на Юнайтед.

Джо Спенс все още е в челната десетка по брой изиграни мачове за клуба, като неговите 481 мача в лигата бяха рекорд който се запазва цели 40 години, преди да бъде подобрен от Бил Фоулкс. След като прекратява кариерата си като футболист, Джо остава на работа в клуба като треньор и скаут.


Роден: 15 Декември 1898
Подписал: 1 Март 1919
Позиция: Нападател
Дебют: 30 Август 1919 (срещу Дарби Каунти)
Мачове: 510
Голове: 168
Напуснал: 1 Юни 1933

www.manutd-bulgaria.com

Сподели това мнение


Връзка към мнението
Сподели в други сайтове

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Вход

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×