Jump to content
Sign in to follow this  
Pepinka

Марк Джоунс

Препоръчани публикации

8C7QwXt.jpg

Дата на раждане: 15 юни 1933
Възраст при смъртта: 24 години

Роден в Уомбуел, близо до Барнзли, Южен Йоркшир през 1933, Марк Джоун е първи избор за централен халф през голяма част от 50-те години, като успява да спечели титлата на Англия два пъти.

Той подписва с Манчестър Юнайтед след като напуска училище през 1948 г. и записва първите си два мача за клуба през сезон 1952/53. По време на триумфалния сезон 1955/56 той е неизменна част от първия отбор. В първите си години в Юнайтед, също така работи и като зидар в околностите на Барнзли.

Джоунс пропуска финалът за ФА Къп срещу Астън Вила през 1957 г. заради контузия на окото. Но по това време изглежда напълно готов за първа повиквателна в националния отбор на Англия, която според много хора е щяла да бъде реалност, ако не се бе случила трагедията в Мюнхен. Джоунс изиграва общо 120 мача за Юнайтед (103 в Лигата) и отбелязва само един гол.

Той е погребан в родното си място Уомбуел. Джоунс е надживян от съпругата си Джун и техният двегодишен син Гари. Дъщеря му Лин се ражда четири месеца след катастрофата и малко по-късно Джун се омъжва отново за мъж на име Хърбърт Бейкър. Джун умира през декември 2007 и е погребана до първия си съпруг само няколко седмици преди 50-годишнината от неговата смърт.

Джоунс получава прякорът Дан Арчър заради навика си да пуши лула, подобно на героя от радио сериал The Archers.

Гробът на Марк Джоунс в гробището Уомбуел, Южен Йоркшир

jfkwCGh.jpg

Сподели това мнение


Връзка към мнението
Сподели в други сайтове

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Вход

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×