Jump to content
Sign in to follow this  
Pepinka

Интервю с Петър Георгиев

Препоръчани публикации

Интервю с Петър Георгиев

През декември 2014 г. ManUtd-Bulgaria.com навършва 10 години и по случая направихме интервюта със създателите на сайта и форума. Ето какво ни сподели бившият администратор Петър Георгиев (Peter или Crazydevil).

Здравей, представи се с няколко думи.
- Фен на Манчестър Юнайтед.

Ти си един от хората, които изградиха ManUtd-Bulgaria.com. Как се появи идеята за сайт и форум на Манчестър Юнайтед и кога я реализирахте?
- Идеята се роди през 2001 г. от няколко човека, които бяхме направили фен канали на Манчестър Юнайтед в UniBG IRC мрежата (#manutd, #old-trafford). Първият фен сайт беше http://mufc.hit.bg, а през 2001 г. аз създадох http://mufc.dk3.com. Негов наследник беше http://manchesterunited.hit.bg, който създадох през 2003 г. до 2004 г.
През 2002 г. се роди форумът ни http://mufc.board.dk3.com, който просъществува до 2004 г., когато със съдействието на Sport Media Group преместихме форума и сайта на техния хостинг и домейн ManUtd-Bulgaria.com. Известно време ползвахме и домейна ManUtd.bg, който беше собственост на Инвестор.БГ АД.

В края на 2014 г. ManUtd-Bulgaria става на 10 години. Когато започвахте, вярвахте ли, че този проект ще се развие до такава степен и ще просъществуват толкова дълго?
- Често казано, вярвах. Мотивацията и амбицията на хората, които поддържаха форума и сайта, беше невероятна. Освен това по това време английският футбол навлезе с пълна сила в българския ефир и комбинацията от добър екип и голяма популярност на клуба на местна почва ни гарантираха едно добро бъдещо развитие.

От доста време не си част от екипа на сайта/форума. Каква е причината да се отдръпнеш?
- Реално аз още съм част от екипа на сайта чисто технически. Макар и рядко поради липса на време, помагам с каквото мога. От форума се отдръпнах поради много причини. Няма смисъл да се връщаме назад.

Харесва ли ти посоката, в която се разви ManUtd-Bulgaria.com?
- Конкретно за сайта съм много щастлив, че има фенове, които го съживиха. Съдържанието е интересно, проверено и надеждно. Доста хора оценяват това, имайки предвид с какви глупости ни заливат по другите спортни сайтове.
- За форума съм раздвоен дали върви в правилната или в грешната посока. Имам малко по-различно виждане за някои неща, но при положение, че не искам да се връщам в екипа, не е коректно да давам мнение отстрани. Оценявам усилията на модераторите и естествено на Sport Media Group да поддържат най-големия и популярен спортен фен форум на чуждестранен отбор в България.

За тези 10 години титлите, трофеите и купите валяха. Кой е най-любимият ти момент?
- Титлите и трофеите, като фен на един от най-големите футболни клубове в света, естествено са важни, но не винаги са определящи. Духът на отбора в конкретен мач, емоционална постъпка на някой от играчите или треньора в определен момент, решаващ или много красив гол и т.н., това са все неща, които също биха ме развълнували максимално. Не обичам да степенувам и сравнявам, но един от любимите ми моменти е, когато „Дъртия” вдигна 19-тата титла. Тогава изтръпнах не просто заради самия трофей, а защото той „на инат” най-накрая постигна своето - „My greatest challenge is not what’s happening at the moment, my greatest challenge was knocking Liverpool right off their fucking perch. And you can print that.”
Рядко може да видиш такава амбиция и хъс, такава всеотдайност и съсредоточеност в постигането на конкретна цел. Това придава и на играчите и на феновете голяма енергия и жажда за успехи.

Доста играчи минаха през Юнайтед за тази декада. Кой футболист остави най-ярък отпечатък и кой разочарова?
- Последните 10 години най-ярък отпечатък остави Кристиано Роналдо чисто като футболни качества и това според мен е неоспорим факт. Силно ме разочарова Уейн Рууни, тъй като имаше невероятния шанс да стане една от най-големите легенди на клуба, но го пропиля. За мен лично сега е просто добър играч, с който разполагаме.

На 8 май 2013 г. Сър Алекс Фъргюсън обяви, че се оттегля. Къде те посрещна новината за неговото пенсиониране? Какви чувства предизвика у теб?
- Това е трудна тема за коментиране. За мен си беше лична драма, колкото и преувеличено да звучи. Винаги съм знаел, че ще дойде моментът, но така и никога не успях да се подготвя за него. Това не беше просто краят на един велик мениджър, а краят на една ера и една футболната философия, с която съм отрасъл.

След разочароващият сезон под ръководството на Дейвид Мойс, какви са ти очакванията сега от новия мениджър Луис ван Гаал?
- По-скоро съм реалист или песимист и не бих се изказал гръмко за Луис ван Гаал, а и е прекалено рано. Често казано обаче се вижда, че от него лъха професионализъм на всички нива. Опитва се да съчатае неговите методи на работа и философия с тези на клуба. Ще видим от тази симбиоза какво ще се получи, но съм сигурен, че ще се представим по-добре от миналата година.

За финал – какво ще пожелаеш на всички фенове на Манчестър Юнайтед?
- Да бъдат малко по-умерени в оценките към играчите и треньора и да бъдат толерантни помежду си. Също така да се събират да гледат по-често мачовете на отбора заедно. Много по-добре е да споделяш емоцията си с другите фенове, отколкото сам вкъщи.

Сподели това мнение


Връзка към мнението
Сподели в други сайтове

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Вход

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×