OT100 #68: 40 години от трагедията в Мюнхен

ot100munichОтбелязването на 40-годишнината от трагедията в Мюнхен, и завръщането на Ерик Кантона на Олд Трафорд по този повод, обещаваха една емоционална вечер през Август 1998г…

Предистория: Тъй като от Юнайтед искат съперника в благотворителния мач да привлече достатъчно средства за семействата на загиналите и същевременно да почетат по достоен начин паметта на загиналите, четири десетилетия след катастрофата, Ерик Кантона изпраща писмо до президента Мартин Едуърдс в което изявява своето желание да се завърне на ОТ за да изиграе един последен мач на любимия си стадион. Французинът, който се оттегля от футбола през Май 1997г., несъзнателно дава шанс на клуба да съчетае двете събития. Тъй като е зает в новото си поприще (филмов актьор) за снимките на филма ‘Mookie“, в който Ерик играе ролята на боксьор – събитието се организира шест месеца след годишнината, на 18-ти Август 1998г.

Събитието: Вокалистът на „Simply Red“ Мик Хъкнъл изпява акапелна версия на песента „Every Time We Say Goodbye“, преди двата отбора да излязат на терена и да се подредят в две редици за отдаване на чест. От едната страна Юнайтед, а от другата – комбинация от таланти от цяла Европа, включващи Пол Гаскойн, Лоран Блан и Жан-Пиер Папен, които представляват отбора на Ерик Кантона „European XI“. След това на терена се появява самият Кантона, съпроводен от своя син Рафаел, и пълните трибуни (55121 зрители) избухват в овации. Като спектакъл, 90-те минути се изиграват в типичното за такива срещи спокойно темпо, с главната цел да се отбележи паметта на загиналите. Все пак не липсва и шоу – най-вече в лицето на вратаря на „европейците“ Паскал Олмета, който забавлява всички със своите включвания дълбоко в атака. През времето в което той остава на вратата си, подканва публиката да пее и ги дирижира с ръце, и „танцува“ особено атрактивно на рефрена на феновете „Fergie, sign him up!“ (Фърги, купи го!). Кантона играе в отбора на Олмета само до почивката, до която резултатът е 2-2, след което звездата на вечерта сменя отборите и облича екипа на Червените Дяволи. През втората част феновете стават свидетели на много красиви моменти и мачът завършва с победа на Юнайтед с 8-4, като седмото попадение е дело на Краля. Въпреки че защитниците не влагат всички сили за да спрат пробивът му, французинът ги елиминира елегантно и с техничния си прехвърлящ удар създава най-голямото оживление по трибуните в тази емоционална вечер.

Следистория: Кантона използва случая да се сбогува сърдечно с привържениците които го боготворят през петте му години престой на ОТ. Неспособен да овладее емоциите си, той промълвява: „Съжалявам. Просто загубих страстта си към играта. Дадох всичко от себе си за 10-те години футбол. Изживях страхотни години тук – най-добрите в кариерата ми. Обичам Ви всички. Вие ме карахте да се чувствам страхотно. Благодаря че уважихте събитието. Надявам се да се видим скоро“. Въпреки че французинът е в центъра на вниманието по време на продажбата на билетите, самият мач от своя страна привлича голям интерес. Присъствието му помага за събирането на над един милион паунда за благотворителната акция, средствата от която са разпределени между оцелелите от катастрофата и за издръжка на семействата на загиналите..

Munich Testimonial, 18 Август 1998

MANCHESTER UNITED 8
Гигс, Скоулс, Кройф, Нотмън (2), Бът, Кантона
ERIC CANTONA EUROPEAN XI 4
Папен, Блан, Уилсън (автогол), Далин
Зрители: 55121

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)