OT100 #24: Поклон пред най-добрия

GeorgieBestДоверието на Мат Бъзби в младите таланти се демонстрира за пореден път на 19-ти Септември 1963г., когато едно снажно 17-годишно момче на име Джордж Бест получава шанс да облече червената фланелка в първия си официален мач…

Предистория: Бъзби изчерпва всичко от силите си за да убеди тихото момче от Белфаст че животът в Манчестър е идеален за него, но от момента в който той се установява в клуба, влиянието на Бест към младите редици на Червените Дяволи достига нови висоти. Две години след като се премества в Англия, Бест прави достатъчно впечатление за да си осигури професионален договор, а в началото на сезон 1963/64, и своят първи официален мач срещу Уест Бромич.

Събитието: Преди мача, Бест седи кротко и тихо в ъгъла на съблекалнята, разлиствайки спокойно поредния брой на списание „United Review“, виртуално непознат за 50453-те зрители по трибуните. Още след първия съдийски сигнал, тинейджърът хваща окото преминавайки като на парад покрай играчите на гостите, с изключителна лекота и без никакъв проблем, дори срещу своя персонален пазач – опитният уелски национал Греъм Уилямс. Въпреки че Дейвид Садлър вкарва единственото попадение, трибуните не спират да коментират през целия мач новото момче.

Следистория: Юнайтед финишират сезон 1963/64 на второ място, като Бест записва впечатляващите 26 попадения във всички турнири. Той се превръща в първия сигурен титуляр през идния сезон, формирайки така наречената „Света Троица“ заедно с Боби Чарлтън и Денис Лоу – един триумвират, обезсмъртен със статуя пред Олд Трафорд. Бест изиграва 470 мача с екипа на Юнайтед, отбелязва 179 гола и си спечелва славата на може би най-надареният футболист в клубната история.

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай