№7 Антонио Валенсия

Manchester United FC Portrait SessionЕквадорското крило Антонио Валенсия стана първата покупка на Юнайтед през лятото на 2009, присъединявайки се към Червените Дяволи на 30 Юни от Уигън Атлетик.

Изобретателният 23-годишен полузащитник има над 30 участия за страната си, включително и загубата с 1-0 от Англия на Световното Първенство през 2006 година. Представянията му на турнира му спечелиха номинация за Най-добър млад играч на ФИФА, което привлече вниманието на доста клубове.

Все пак босът на Уигън по това време – Пол Джуъл беше този, който спечели борбата за подписа на Антонио, и еквадорецът пристигна на ДжейДжейБи Стейдиъм под наем за една година, подвизавайки се преди това в испанския Рекреативо Уелва (под наем) и Виляреал. „Жълтата подводница” бяха първите, които забелязаха таланта му, привличайки го в Европа от еквадорвския клуб Ел Насионал през 2005.

В трите му сезона в Уигън, Валенсиа направи 83 участия, отбелязвайки седем пъти. Един от най-запомнящите му се мачове беше, разбира се, срещу Юнайтед през Януари 2009, когато правеше невероятни неща по дясното крило, но въпреки това Латикс загубиха с 1-0 на Олд Трафорд.

Стив Брус, който обучаваше Валенсия две години в Уигън, го описва като един от най-проспериращите играчи в английския футбол. Неговото движение и способност да финтира играчите и да стига лесно до вратата, бяха ключови по време на „възкръсването” на Уигън начело със Стив Брус. Партньорството на Антонио с Емил Хески гарантира оцеляването на отбора през сезон 2007-2008.

„Валенсия притежава това, което не всички играчи имат – способността да дриблира на скорост. Хора, които бягат бързо с топката, разхождат я по целия терен, финтират успешно противник са нещо изключително рядко срещани. Ние не произвеждаме играчи, които искат да дриблират, ние по-скоро произвеждам архетипния английски играч. Ако обаче играчите са от типа на Антонио, в отбора се внася много повече колорит и все повече зрители се надяват на драго сърце на билет за следващия мач”, казва Стив Брус.