№2 Рафаел

Manchester United FC Portrait SessionРафаел е родом от Петрополис, Рио де Жанейро, и е типиният модерен краен-защитник. Обича да се включва в атаките по десния фланг – но прави това не просто с познатата бразилска лекота, а с голяма твърдост и непоколебимост.

В един момент феновете виждат „Бразилските братя Невил”, други пък се съмняват в качествата им, но всичко се изяснява когато на 4-ти Август феновете на Юнайтед стават свидетели с очите си на бляскавия потенциал който тези момчета притежават.

Рафаел, който също като брат си е младежки национал на Бразилия, беше една от изненадите в стартовия състав на Червените Дяволи в приятелския мач срещу Питърбъро.

Всеки играч трябва да се възползва по такъв начин от своя шанс когато го получи. Сър Алекс описа играта на 18-годишния футболист като „сензационна”.

Най-после приключва дългоочакваното преминаване от бразилския Флуминенза, за да се започне нова кариера на Олд Трафорд.

Рафаел започва титуляр въпреки че не е играл повече от година. Червените Дяволи чакаха уреждането на международните изисквания по трансфера на бразилските близнаци, така че те не можеха да играят за Юнайтед преди това, като дори нямаха нито една изиграна минута на терена в официален мач.

Едва ли някой е очаквал да види такова нещо. Рафаел кръстосва нагоре-надолу по дясната тъч-линия – може би надъхан от 12-те месеца без футбол – влизайки смело със шпагати в единоборствата и включвайки се много активно в атаките на Юнайтед.

„Това бе истинска радост за окото” – казва с лъчезарна усмивка Сър Алекс след мача. „Не е играл от една година, но издържа пълни 90-минути днес. Знаете как е във футбола. Понякога изгрява някоя малка звезда, дори със слаба светлина. След видяното днес, мисля че сме привлекли един много добър играч”.

Двамата братя-близнаци са забелязани за първи път от скаута Лес Кършоу – по-късно станал мениджър в Академията, през лятото на 2005г. когато играят с Флуминензе в младежки турнир в Хонг Конг.

Показаното спокойствие и чакането на своя шанс в Юнайтед, подсказаха че Рафаел не се страхува от бъдещите предизвикателства, като дебютните му десет минути на 17 Август 2008 срещу Нюкасъл напълно потвърждават това. Както изглежда, той ще присъства често в полезрението на Сър Алекс през сезон 2008/09.