№18 Ашли Йънг

Manchester United FC Portrait SessionНезабавния ефект, който оказа Ашли Йънг в мачовете му за националния отбор на Англия, демонстрира, че той е играч за голямата сцена.

За жалост, Йънг нямаше късмета да играе на световното първенство за своята страна, като вместо него Фабио Капело предпочете Шон Райт Филипс. Но след това крилото от Стивънидж придоби по-значителна роля в отбора на „Трите Лъва”. Дори в един квалификационен мач срещу Швейцария, след като беше оставен резерва, Ашли не скри недоволството си. През второто полувреме му бе даден шанс за изява и вкара изравнителния гол, а само за 45 минути успя да спечели и приза за играч на мача.
От тогава Ашли Йънг се превърна в трансферна цел на Сър Алекс Фъргюсън, а сделката с Астън Вила беше обявена по-късно през месеца. Бившето крило на Уотфорд напусна Вила, въпреки че му оставаше още една година от договора.

Кариерата на Йънг е прогресираща. Всяка негова стъпка е стъпка напред. От Уотфорд към Вила и от Вила към Юнайтед. И все пак преди години е имало опасност младият Йънг дори да бъде освободен от младежкия тим на „Викъридж Роуд”. Ашли обаче демострира изключителен кураж и упоритост и успява да убеди „Стършелите” да променят решението си. А в последствие им доказва, че не са били прави, като с показаното на терена дори става обект на трансферна война, спечелена от Астън Вила през 2007.

Трансферната сума платена за него, около 10 милиона паунда, се смята за твърде висока цена. Но не след дълго този трансфер се оказва една доста изгодна сделка за отбора от Бирмингам.

Ашли Йънг буквално блести на „Вила Парк” и през 2009 печели наградата за Най-млад играч на годината, а след един невероятен мач срещу Евертън е определен от мениджъра си Мартин О’Нийл за „играч от световна класа”.

След като реализира потенциала си в Астън Вила, Йънг не изглежда толкова далеч от националния отбор, само трябва Фабио Капело да се огледа наоколо. Колкото до пречката в самото начало, в Уотфорд – това е ярък пример за характера, който притежава новата покупка на Червените Дяволи. След като започна да се нагърбва и с роля в центъра на атаката, Ашли Йънг стана топ реализатор и топ асистент за своя отбор през миналия сезон. Тогава той се превърна и в най-продуктивния реализатор.

Йънг не веднъж е заявявал, че иска да опита вкуса на футбола в Шампионската лига и дори отказа да подпише нов договор с бирмингамци. Юнайтед направи необходимото и осигури на крилото по-голяма сцена за изява, точно каквато той самият пожела.

Така момчето, което едно време постъпва заедно с Люис Хамилтън в училище, в Стивънидж, сега е на едно от най-горните стъпала на световния футбол.

www.manutd-bulgaria.com