№14 Хавиер Ернандес

Manchester United FC Portrait SessionПрез юли 2010 Хавиер „Чичарито“ Ернандес премина в Манчестър Юнайтед като така стана първия мексикански футболист, който ще играе на Олд Трафорд.

Вълнуващият млад нападател премина в Юнайтед от Чивас Гуадалахара, за който има отбелязани 29 гола в 79 мача от както направи дебюта си през 2006г.

Нетипично за клуб като Юнайтед, трасферът се проведе без вдигането на никакъв шум. Само играчът и баща му са знаеха за сделката и нямаше никакви спекулации в медиите – нито в Англия, нито в Мексико.

„Чичарито“ означава „малко грахче“, а Ернандес бива наричан така, защото е син на Хавиер Ернандес, който самият е легендарен мексикански нападател играл на Световното първенство през 1986г. и тогава получава прякора „Чичаро“ („грахово зърно“) заради зелените си очи.

Един съвършен нападател, Чичарито е бърз, използва и двата си крака и е силен във въздуха, качества, които вече предизвикаха сравнения с легендата на Червените Дяволи Оле Гунар Солскяер.

Ернандес вече показа качествата си на международно ниво, разписвайки се на два пъти за Мексико на Световното първенство в Южна Африка, преди официално да стана футболист на Юнайтед.

Тези голове го представиха пред широката аудитория и това със сигурност щеше да доведе до голям шум за неговия подпис – точно това е и причината поради която Червените Дяволи побързаха да завърши сделката преди турнира да започне.

„През октомври 2009 получихме малко по-обстойна информация за момчето“, каза Сър Алекс Фъргюсън. „Един от нашите скаути беше в Мексико през декември и наблюдава няколко двубоя, а след като се върна отзивите бяха много добри. Тогава решихме, че само трябва да почакаме малко. Но тогава той започна да играе за националния отбор на Мексико и това можеше да предизвика потенциални проблеми. Ако той отидеше на Световното и се представеше добре, то имаше опастност да го загубим.“

„Тогава изпратих главния ни скаут Джим Лоуър в Мексико за три седмици да го наблюдава и да събере още информация за момчето. Джим ни предостави чудесни отзиви, така че решихме да изпратим нашия адвокат там, за да може заедно с Джим да направят сделката. Бяхме изключително щастливи да подпишем с него.“