Технологията е приятел на дяволите

technology-welcome-for-reds

Технологията на голлинията във Висшата Лига се оказа полезна в поредица ситуации, откакто бе въведена миналата година, премахвайки всякакви съмнения и разрешавайки спора дали топката е преминала линията.

Където Манчестър Юнайтед са били засегнати, обидени фенове, футболисти и мениджъри са подчертавали абсолютната необходимост от такава технология и почитателите на всеки клуба могат да посочат случай, в който са сгрешили.

От нейното въвеждане насам почти не е оказвала влияние върху Червените Дяволи допреди миналата седмица, но оттогава на два пъти дойде на помощ на момчетата на Луис ван Гаал в последователни двубои, намесвайки се във важни моменти при така значимите победи, които дадоха тласък на кампанията в ключов етап.

Когато Хъл Сити гостуваха на Олд Трафорд миналия уикенд, Крис Смолиг беше първият щастливец, облагодетелстван от решение, взето от технологията. След като видя как отиграната от него топка с глава по посока на Алън МакГрегър се връща на пътя му, последвалата добавка с вътрешната част на крака едва премина голлинията преди да бъде панически изчистена.

Краткотраен напрегнат миг скоро се превърна в задоволство, тъй като Червените Дяволи получиха правото да празнуват първото от двете засягащи ги решения на технологията в рамките на четири дни.

„Не мислех, че премина линията“, призна Смолинг след срещата. Ставайки причина за отчаянието на много тимове през годините, подобни съмнения са минавали през ума на официални лица, взели решения, които са се оказвали грешни след като са били повторени по телевизията.

Нямаше време за празнуване във вторник вечер след като нов инцидент с участието на Юнайтед изискваше намесата на технологията. Чувствайки се комфортно през голяма част от сблъсъка с Грънчарите, защитата на домакините трябваше да удържи на финален натиск преди отново да се появят съмнения дали топката е преминала същата линия, която бе целта и при гола на Смолинг.

Давид де Хеа, най-силно изявяващият се футболист на Червените Дяволи, макар да е малко спорно, попречи на Марко Арнаутович да изравни преди Ашли Йънг да демонстрира дефанзивните си качества, докато заместваше Люк Шоу на левия бек, заставайки геройски на пътя на топката при последния, отчаян опит на гостите, с което лиши от попадение бившия нападател на Юнайтед Маме Бирам Диуф.

Въпреки че за кратко имаше съмнение в Театъра на Мечтите дали Йънг е направил достатъчно, за да предотврати гол, всякакъв скептицизъм изчезна скоро след това – едно ново, честно и някак пречистващо чувство за феновете на Юнайтед. Там, където преди непрекъснато имаше дебати относно ситуациите на голлинията, сега вече има макар и в известна степен просрочено, ясно решение, което възстанови баланса по един от най-наболелите футболни въпроси.

 

Алекс Ъркюхър-Кянън, ManUtd.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Технологията е приятел на дяволите, 5.0 out of 5 based on 3 ratings