Спомените на Брайън Робсън от ФА Къп

robson and ferguson

Легендарният капитан на Манчестър Юнайтед Брайън Робсън е неразривно свързан с ФА Къп, след като триумфира три пъти с трофея.

Футболната икона се мести на Олд Трафорд през октомври 1981 и мечтае да спечели титлата, но събарянето на Ливърпул и Евертън от върха се оказва трудна задача до края на кариерата му. Не така стоят нещата обаче с ФА Къп, където Капитан Марвел извежда Юнайтед към паметни победи на Уембли през 1983, 1985 и 1990.

Гледайки напред към романтичния сблъсък с Кембридж Юнайтед от четвъртия кръг за Купата На Англия, ManUtd.com се обърна към Робсън, за да разкаже за връзката си с най-стария футболен турнир в света.

Какво означаваше ФА Къп за теб, когато подписа с Юнайтед?
Означаваше ужасно много за мен. Една от причините, поради които смених Уест Бромич с по-голям клуб като Манчестър Юнайтед, бе възможността да печеля трофеи. ФА Къп беше първата купа, която спечелих през 1983, когато победихме Брайтън. Атмосферата в този ден бе фантастична. Страхотно беше да играя на Уембли и най-вече да вдигнем трофея.

А какво значение има турнира за клуба днес?
Има огромно значение, защото ние сме най-успешният клуб историята на ФА Къп, заедно с Арсенал. Това е така, защото Юнайтед винаги подхожда сериозно в тази надпревара, освен когато трябваше да играем по едно и също време и за Световното Клубно Първенство през 2000. Мисля че всеки е наясно с важността на турнира през този сезон. Ние искаме да спечелим турнира.

Какви са твоите спомени от преиграването на финала през 1983, когато отбеляза два гола?
Преиграването е чудесен спомен за мен, но аз се насладих и на първия мач с Брайтън, тъй като се получи наистина добър двубой. Те оставиха всичките си физически и емоционални сили на терена. В преиграването започнахме добре и спечелихме комфортно. Да отбележа два гола във финал за ФА Къп е прекрасен и незабравим момент.

А кой е любимият ти финал от трите, които спечели като играч?
Спечелването на трофея през 1993 беше страхотен момент, но аз бих казал този от 1990, тъй като той даде началото на един невероятен период под ръководството на Сър Алекс, който продължи да печели със своите състави години наред.

Пазиш ли медалите си, и ако да, къде ги държиш?
Държа всички важни отличия в сейфа ми вкъщи, в случай че някой нахлуе в къщата. Но в момента съм оставил медалите в музея на Манчестър Юнайтед. Какъв е смисълът да стоят скрити в сейф? Искам да дам възможност на привържениците на отбора да ги видят и поради тази причина в момента са в клуба.

И за финал, много фенове мечтаят да вдигнат трофея от ФА Къп пред хиляди зрители на Уембли. Ти си го правил три пъти. Какво е усещането?
Наистина е трудно да опишеш какво чувстваш в този момент, защото си обзет от вълнение. Усещаш близостта на своите съотборници, защото сте го постигнали заедно. Това е може би най-високият връх, който можеш да изкачиш.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Спомените на Брайън Робсън от ФА Къп, 5.0 out of 5 based on 3 ratings