Солидна игра в защита

1415463059734_wps_11_Manchester_United_s_Paddy

Супер-смяната Хуан Мата може да обере славата, но си струва да се отбележи, че в сблъсъка с Кристъл Палас, Манчестър Юнайтед играха с осма различна централна двойка за сезона.

Прибавете тази статистика към факта, че Юнайтед има само две чисти мрежи за последните си 12 мача на Олд Трафорд и аз, както много други фенове, малко се притесних като видях, че дребният Дейли Блинд ще си партнира с неопитния Пади МакНеър.

Мнозина ще са останали изненадани от избора на Луис ван Гаал на Блинд вместо Карик в сърцето на отбраната, но тези, които познават боса добре ще са се досетили, че той предпочита единия му бранител да е с по-силен ляв, а другия с по-силен десен крак, откъдето следва Блинд да застане до МакНеър.

Да, на няколко пъти изтръпнахме – най-вече, когато Фрейзър Кембъл овладя един дълъг пас и си отвори пространство между тях двамата, след което прати топката високо над вратата – но като цяло, сформираната защита на Червените Дяволи се справи добре.

За мен, МакНеър изпъкваше над останалите. Може би, той навлезе малко бавно в ритъма на двубоя като един негов пас бе пресечен в началото, но отговори подобаващо на това като даде премерен до последния сантиметър пас към Робин ван Перси и създавайки положение по този начин. МакНеър, който основно стоеше по-прибран в своята половина, се справи добре с бързоногия Кембъл, докато Блинд се впускаше по-напред и помагаше на халфовата линия. Северноирландецът впечатли още веднъж с едно включване в предни позиции. при което намери добре Рууни, който фалцира топката малко встрани от вратата. Неговото позициониране и силата, която демонстрира при играта си във въздуха бяха наистина обещаващи и бе аплодиран на крака като напусна игра в 90-та минута.

Блинд, който игра като ляв краен бранител за Ван Гаал на Световното първенство, изглеждаше уверен в центъра на защитата, въпреки ниския си ръст. Чувстващ се комфортно с топка в крака, какъвто всички ние го познаваме, той се премести в халфовата линия на по-късен етап в срещата, но в последните секунди се завърна на първоначалната си позиция след излизането на МакНеър.

В подкрепа на избора на Ван Гаал, Майкъл Карик бе убедителен, както винаги с представянето си. Заедно с МакНеър и Люк Шоу, Карик бе един от най-добрите на терена за Юнайтед. Той контролираше играта в полузащитата умело преди, както вече споменах, да смени мястото си с Блинд за последната четвърт от мача като може би му се отрази фактът, че това бяха първите му 90 минути за сезона.

Карик, който наскоро попадна в състава на Рой Ходжсън, продължително рушеше играта на противника и осигуряваше необходимата подкрепа на доста неопитната централна двойка защитници. Ван Гаал със сигурност ще бъде удовлетворен, че го има на разположение.

Преди двубоя, Палас бяха отборът, отбелязъл най-много голове от статични положения в първенството с цели осем дотук през сезона, но Юнайтед се справи добре с повечето центрирани топки. Освен това, имаше позитиви и в играта на Люк Шоу, който отново беше опасен при включванията си в атака и също така сигурен, когато се защитаваше. Той изпробва вратаря Хулиан Сперони през първата част след един рейд и удар, който бе отразен от стопера на Палас с чудесен рефлекс. Антонио Валенсия също показа силата си срещу опасния Яник Боласие и замести достойно контузения Рафаел.

Манчестър Юнайтед нямат загуба от Кристъл Палас на Олд Трафорд в мач от първенството от декември 1989. Месец преди този уикенд падна Берлинската стена и благодарение на солидното представяне на новосформираната защита на Червените Дяволи, а да не споменаваме гола на Мата през второто полувреме, тази статистика е все още валидна.

 

Джейми Алън, ManUtd.com

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Солидна игра в защита, 5.0 out of 5 based on 4 ratings