Рене Моленстийн

renemeulensteenРене Моленстийн е назначен на поста Треньор на първия отбор на 3 Септември 2008, заемайки мястото на своя колега Мик Фелън, който е назначен от Сър Алекс за асистент-мениджър в същия ден.

В предишната си роля като Технически Директор, Рене беше човекът който отговаряше за маневреността на играчите и уменията им да се измъкват от противниците във всякакви ситуации.

Приветливият холандец, който прекратява футболната си кариера на 29г. в долните холандски дивизии, е за втори път на Олд Трафорд. Първото му идване в Манчестър е през 2001г., когато е назначен за треньор на децата от Академията. Влиянието му над развитието на младите футболисти веднага прави впечатление.

Той променя учебната програма в Юнайтед концентрирайки работата си върху техническата част от играта, и специално над „финтове и маневреност”, които според Рене са нещата които правят разликата между добрия играч и великия играч.

Вече имал опит като треньор на първи отбор, от работата си с известния холандски треньор Виел Коервер, методите на Рене бързо започват да дават ефект, след като младите Червени Дяволи сериозно подобряват показателите си.

Скоро след това Моленстийн започва да прави самостоятелни сесии с играчи от по-горните звена на Карингтън, и дори с играчи от първия отбор като Райън Гигс и Рууд ван Нистелрой, които остават много доволни от тях.

Когато треньорът на Резервите Рики Сбрагиа напуска Олд Трафорд през Декември 2005г., Сър Алекс назначава Рене за негов заместник. Холандецът вече е имал опит в мениджърската дейност, тъй като в началото на кариерата си е печелил Арабската Купа с катарския Ал-Етехад, и катарската версия на ФА Къп с Ал-Садд.

Влиянието на Моленстийн веднага дава своя ефект, след като Резервите демонстрират много силен футбол по пътя към спечелване на Требъл от ФА Къп на Резервната Лига, титлата в Северната Резервна Лига, и Купата на Манчестър.

Този успех му спечелва хвалебствия от всички в клуба, като дори хваща погледите на редица клубове които проявяват интерес към мениджърския потенциал на Моленстийн. Никой не се изненадва когато от Брондби почукват на вратата му, и Рене последва амбициите си премествайки се със семейството си в Дания.

Но, задкулисни неуредици попречват на спокойната му работа, и Рене напуска Брьондби по взаимно съгласие през Януари 2007. Моленстийн се връща в Манчестър и Сър Алекс веднага го приветства на Карингтън, поставяйки го отново на поста Технически Директор.

Методиката в работата на Рене включва все повече занимания с титулярите на Юнайтед, и по тази причина той е назначен за треньор на първия отбор в началото на сезон 2008/09, малко след напускането на асистент-мениджъра Карлош Кейрош.