Рафаел: Искам да остана завинаги

rafael-vs-qpr

Рафаел се завърна в стартовия състав за първи път от март месец насам в домакинството срещу КПР – добре дошло завръщане за един от най-популярните играчи на Червените дяволи …

Част си от първия тим на Манчестър Юнайтед от вече 6 години. Считан си за продукт на академията. Чувстваш ли се като такъв?

Ако трябва да съм честен, да, определено. Дойдох тук на 15-годишна възраст и се чувствам като у дома си. Чувствам, че това е моят дом и затова ще отговоря утвърдително.

Играеш като човек, който обича клуба. Защо Юнайтед е толкова специален за теб?

Заради всичко. Клубът ме взе и ми помага от момента на пристигането ми – всеки, който работи тук и е част от него. Каквото и да кажа за клуба ще е малко. Това е един от най-добрите клубове в света, ако не и най-добрият.

Родом не си от Манчестър, но можеш ли да кажеш, че вече се чувстваш като местен?

Живея тук, така че от части, да. Познавам всяка част от града, а също и познавам доста хора тук.

След 6 години в клуба и след напускането на Рио Фърдинанд, Неманя Видич и Патрис Евра, ти си един от най-дълго служилите защитници… 

Джони (Евънс) също, разбира се. Едновременно съм доволен и тъжен, защото много приятели си тръгнаха. Но се радвам, че все още съм тук. Искам да продължа по същия начин и да остана тук завинаги, ако е възможно. Зависи от мен, да играя добре. Трябва да играя добре. Просто искам да остана тук.

Помагаш ли на новите да се установят подобно на помощта, която си получавал и ти при пристигането си?

Разбира се. Когато дойдох за първи път много играчи ми помогнаха – Гигси, Скоулси и Гари Невил, въпреки че играеше на моята позиция, той ми помогна много, защото беше един от най-добрите десни бекове в света. Искам да правя същото с младите играчи, които пробиват. Понякога е трудно, така че мое задължение е да им помагам.

Научил си езика до съвършенство – английският ти е брилянтен …

Не бих казал, че е брилянтен. Но е добър, сега. Мога да говоря свободно и да ме разбереш какво казвам. Но изобщо не знаех английски в началото, когато дойдох. Нито дума. Може би единствено „здрасти“ и това е всичко. Сега смятам, че мога да говоря, може би не съвсем правилно, но поне дотолкова, колкото бих искал да го правя. Преди, спомням си как пристигаха някои играчи, чуждестранни играчи, и те просто не можеха да разберат нищичко, и аз бях същия. Понякога, все още ми се иска да кажа: ‘Какво се опитват да кажат?’ Толкова е трудно и затова се опитвам да им помогна, защото знам какво е.

Какво ще кажеш за твоята връзка с феновете? Изглежда, че те оценяват твоята отдаденост и страст за Юнайтед…

Да, имам прекрасни отношения с феновете, защото те също са много страстни. Феновете тук, в Манчестър, са просто толкова добри на всеки мач, дори и да губим в резултата, те продължават да пеят и не спират. Всичко това ти въздейства емоционално. Обичам феновете!

Твоят ентусиазъм и енергията, която влагаш са точно това, което те очакват от всеки играч на Юнайтед – този стил на игра олицетворение на твоя характер ли е?

Точно така. Аз просто обожавам играта и обичам да печеля.

Беше ли такъв още преди да дойдеш на Олд Трафорд?

Спомням си, че играех футбол с моя брат Фабио и ние се борехме един с друг на игрището, защото всеки искаше да спечели. Бяхме само ние двамата, един срещу друг, и това ми харесваше.

Виждаш ли себе си като част от новата ера, която започна с новия мениджър?

Определено. Искам да спечеля първенството отново и да се завърнем на победния път. Така всичко ще се върне постарому, както винаги е било в този клуб.

 

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
Рафаел: Искам да остана завинаги, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

Коментирай