Пътят на Дармиан към Олд Трафорд


A7CB06ACA5E64985A6F25DB2A0E5F704Матео Дармиан даде ексклузивно интервю за официалното клубно списание Inside United, в което разказва за пътешествието си към Олд Трафорд

Разкажи ни за детските си години в Италия…

Аз съм от Леняно, малко градче в близост до Милано.Израснах както повечето момчета, мечтаейки да играя футбол. Постоянно играехме с приятелите ми навън и там завърших образованието си. Родителите ми много искаха да се уча и да напредвам с домашните работи. Оттам, дойде и обаждането от АС Милан когато бях на около 10 години.

На какво те научи престоя в толкова голям клуб?

Започнах да играя за младежкия отбор и изкарах 9 години там. Те ми помогнаха да израсна както като футболист, така и като човек. Имам го за училище за живота, тъй като ме усъвършенстваха като играч и даваха всичко да напредвам. Постоянно ме питаха за оценките ми в училище, за да ме следят и като човек освен като спортист. Бяха прекрасни 9 години. Все едно бяхме семейство и после успях да вляза в първия отбор.

Навярно е било стресиращо да дебютираш на 16 в Купата на Италия?

Да играеш за купата определено бе огромно емоционално преживяване, но аз бях много горд със себе си, вземайки предвид всички саможертви, които бях направил. Все едно ми се отплащаха, но знаех, че трябва да гледам на това като само началото, а не като изпълнено постижение.

Конкуренцията за титулярно място за Росонерите е била голяма с някои легендарни футболисти, играещи на твоята позиция. Възхищаваше ли им се и колко са ти помогнали със съветите си?

Не беше лесно да вляза в стартовия състав, защото имаше всички тези големи шампиони на моя пост, но за мен беше чест да тренирам с тях. Алесандро Неста и Паоло Малдини бяха легенди не само в Милан, а и в италианския и световния футбол. Стараех се да ги наблюдавам и да взема колкото се може повече от техния начин на игра.

Имаше ли и други герои като малък?

Мисля, че Неста и Малдини са двамата играчи за мен. Бяха двама от най-добрите защитници в света по това време. Те бяха моите идоли.

Защо италианците са пословично добри в защитата? Имало е толкова много знаменитости през годините освен Неста и Малдини като Кабрини, Джентиле и др.

Не знам каква е причината, но най-вероятно е заради тактиките в италианския футбол. Може би е малко по-сигурен и по-дефанзивен, но не мога да кажа точно защо.

Що се отнася до по-ранната ти кариера, ти натрупа опит в Серия Б с Падова – как се случи трансферът?

Стигнах до момент, в който не можех да намеря място в такъв силен отбор като Милан. Исках да играя постоянно и имах нужда да го правя, за да демонстрирам качествата си, затова сключих сделка с тима да мина под наем в Падова. Исках да играя по-често и да показвам достойнствата си.

Разкажи ни за престоя си в Палермо. Навярно е било голяма промяна да се преместиш в Сицилия…

Животът в Сицилия не беше много по-различен като изключим, че привържениците на юг може би са по-малко нападателни към отбора си и по-емоционално привързани към него. Бяха много сърдечни. Мисля, че това е основната разлика със северна Италия, но за мен беше просто следваща крачка в кариерата ми. Определено беше избор, който бих направил отново, защото ми помогна да съм там, където съм сега. Не съжалявам за нищо.

Какво те убеди да преминеш в Торино, които бяха във второто ниво по това време?

Да кажем, че не играех колкото ми се искаше в Палермо и така поради същата причина за преминаването ми в Падова, отидох в Торино, защото исках да играя редовно. Всички ми оказаха доверие незабавно, от президента до треньора и аз се опитвах да им се отплатя с представянето на терена. Торино са значим отбор с богата история, а когато отидох там имаха конкретен проект за връщане в Серия А и следователно да се задържат в най-горната дивизия.

Получило се е щом скоро след това си се превърнал в постоянен титуляр. Тогава мислеше ли, че винаги ще бъдеш десен бек?

Предимно играех като централен защитник в Милан, но когато влязох в първия отбор ме преместиха на фланга. От този момент нататък винаги играех отдясно до последните два сезона в Торино, когато по необходимост преминах отляво. Така че мога да играя и от двете страни когато е необходимо, както и по средата.

Повиквателната за националния отбор дойте в навечерието на Световното първенство. Не се ли случи прекалено бързо всичко за теб? Колко стресиращ бе този кредит на доверие?

Всичко се случи много бързо. За пръв път играх за Италия в приятелска среща (срещу Ейре) на Крейвън Котидж. Наистина не го очаквах, но се опитах да го приема спокойно. Смятам, че всичко мина много добре – бях повикан и бях способен да играя в мачовете на Световното. За мен беше много емоционално да играя за националния отбор за пръв път в официални срещи и се опитах да направя това, което винаги правя – да играя добре и да дам всичко за отбора.

Повдигна ли самочувствието ти фактът, че можеш да се справиш на най-голямата футболна сцена?

Разбира се, че ми вдъхна увереност. Да играеш на Световното първенство значи, че се състезаваш с най-силните отбори в света и най-добрите футболисти. Това ти дава спокойствие и увереност.

Кога за пръв път обмисли евентуална крачка към Англия? Винаги ли е било амбиция за теб да играеш във Висшата Лига?

Гледах Висшата Лига по телевизията и беше добре известно, че това е едно от най-добрите първенства в света. Така че когато получих обаждане от Юнайтед нямах нужда да премислям подробно. За мен това бе голяма крачка в кариерата и огромна персонална възможност, която не исках да изпускам. Разбира се Манчестър Юнайтед е един от най-големите отбори не само в Англия, а в целия свят, също и тяхната богата история – всички тези фактори направиха решението за мен много лесно.

Как се справяш с английския? Някой говори ли италиански в клуба?

Езикът ми се подобрява малко по малко. Опитвам се да го науча, а учителят ми ми помага да го направя по-бързо. Никой от съотборниците ми не говори моя език, но Паоло Гаудино, който работи във фитнес персонала ми помага да разбирам някои неща, защото говори италиански.

Въпреки езиковата бариера, изявите ти предполагат, че бързо пасна на терена…

Разбира се когато дойдеш в толкова голям клуб с такива добри футболисти конкуренцията е голяма. Затова както досега съм правил ще продължавам да се боря за мястото си в състава и ще се старая да се подобрявам все повече и повече.

Преди обичахме да казваме, че Гари Невил  е 7 от 10 всяка седмица, защото той беше толкова постоянен. Мислиш ли, че може да се насладиш на същия успех?

Не зная. Гари Невил бе чудесен играч за този отбор и дори само мисълта за сравнения с него е невероятна. Ще се опитам да излизам на терена всеки уикенд, давайки най-доброто от себе си.

Може ли да се каже, че си много тактически опитен и добре изпълняваш инструкциите на треньора? Това отличителна черта ли ти е?

Просто мисля, че добре разбирам какво иска треньорът и успявам да го приложа както на тренировките така и в мачовете.

Как се описваш като човек? Какъв си извън игрището? Намираш ли много различия в живота в Англия?

Много съм спокоен, дори може би малко срамежлив. Обичам да прекарвам свободното си време с приятелката ми, да се мотаем заедно, да ходим на кино или да гледам филм у дома. Като всички останали съм, наистина.

Какви са целите ти през този сезон, както и в дългосрочен план с клуба?

Юнайтед е отбор, който е свикнал да печели много трофеи и амбициите ми са да печелим колкото се може повече мачове, за да достигаме до титлата занапред.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Пътят на Дармиан към Олд Трафорд, 5.0 out of 5 based on 5 ratings