Почина Джак Кромптън

jack_cromptonМанчестър Юнайтед съобщи за смъртта на бившия играч и треньор Джак Кромптън на 91-годишна възраст.

Кромптън е роден в Манчестър и дебютира за Червените Дяволи на 5-ти януари 1946 г. Това е началото на 11-годишната му кариера като играч на клуба, която включва победата във финала за ФА Къп през 1948 г., в голяма степен благодарение на страхотното представяне на вратаря, както и титла в първенството през сезон 1951/52.

След оттеглянето си от футбола през 1955 г. след 212 мача за клуба, той се насочва към треньорската професия и след трагедията в Мюнхен през 1958 г. се включва в екипа на Мат Бъзби, за да възроди отбора.

Като се изключи 7-дневният му престой като мениджър на Лутън през 1962 г. (Кромптън осъзнава, че сърцето му е в Юнайтед и се завръща на Олд Трафорд почти мигновено), той работи с Бъзби девет години и е важна част от щаба, който извежда Червените Дяволи до върха в Европа през 1968 г.

Кромптън се завръща в треньорския щаб на клуба през 1974 г. и седем години заема поста мениджър на резервите, след което следи внимателно младежките формации, резервите и първия отбор на Юнайтед до смъртта си. Той присъства на много мачове на всички нива и винаги е готов да говори с феновете на любимата си тема: Манчестър Юнайтед.

Клубът поднася съболезнованията си на семейството на Джак.

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Почина Джак Кромптън, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Коментирай