ОТ100 #46: Идването на Сър Алекс

fergiebowАлекс Фъргюсън започва нова ера на Олд Трафорд с първия си домакински мач, който е срещу отбора на Куйнс Парк Рейнджърс на 22 ноември 1986…

Предистория: Въпреки, че от първите си два мача като треньор на Червените Фърги печели едва една точка, той не губи надежда: „Поемането на клуб от ранга на Манчестър Юнайтед е нещо невероятно. Но това все пак е футболен клуб и ще се опитам да направя всичко възможно, за да може нещата да потръгнат както всички биха искали. Не ме интересува какво е било до сега, не че искам да омаловажа всички минали успехи на клуба, но сега трябва да вървим само по един път – напред.”

Събитието: Въпреки неопитността на шотландеца, той започва да носи позитиви с неубедителна победа като домакини на Юнайтед над Оксфорд. Червените Дяволи не са вкарвали гол в двата мача, които Сър Алекс ръквоводи до тогава, но и това се променя, след като датския национал Джон Стивбек вкарва от около 20 метра в 33 минута. След тази победа клубът е сполетян от доста проблеми, причинени от смяната на Рон Аткинсън с Алекс Фъргюсън.

Следистория: Тогава Сивбек достига връхната точка в кариерата си. Следващото лято Юнайтед го продава на Сент Етиен, но все пак той остава легендарна фигура в историята на клуба. “Тренера беше повече от щастлив,” припомня си Джон. „Всеки би се радвал да влезе в историята, вкарвайки първия гол за нов мениджър – гол, който да донесе победата в мача, беше невероятно.” Тогавашната кампания за Фъргюсън и Сивбек не завършва по най-добрия начин – 11 позиция в крайното класиране. Сега, 23 години по-късно, бившият мениджър на датчанина е един от най-великите в историята на английския футбол.

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай