ОТ100 #40: Стогодишнината на Червените

redscenturyСто години след като група железопътни работници създават Нютън Хийт, Манчестър Юнайтед приема Реал Мадрид на своя М16, за да отпразнува събитието по подобаващ начин.

Предистория: Преди да стане известен като Манчестър Юнайтед през 1902 година, отборът е създаден като „Нютън Хийт, Футболен клуб на Ланкашър и Йоркшър” през 1878. За да отбележи вековното си съществуване, клубът урежда предсезонна приятелска среща с Реал Мадрид. Мадридчани са играли приятелски срещи с Червените през 1950 и 1960 и са повече от щастливи отново да посетят Манчестър на седми август 1978.

Събитието: Около игрището преди мача атмосферата е невероятна. Фенове на Юнайтед от най-различни страни се разхождат насам – натам и се радват на приятната вечер. В сравнение със славната ера в Европа през 50-те, Реал пристига на М16 като носител на три титли на Испания от последните четири години. Много малко са зрителите, които биха предвидили крайния изход на срещата. Юнайтед твърде леко печели с 4-0, след като Браян Грийнхоф и Лоу Макари вкарват по два гола.

Следистория: Първия сезон на Юнайтед от второто им столетие, 1977/1978, протича доста далеч от очакванията. Класиране в средата на таблицата в Първа Дивизия след края на еднa колоритнa кампания и загуба от Арсенал на финала за ФА Къп. Червените Дяволи губят с 2-0 пет минути преди края, но някак си вкарват два гола за четири минути. За съжаление обаче допускат трети в своята врата и така губят с 3-2 в редовното време.

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай