ОТ100 #4: Чао чао, Били

billymeredithРайън Гигс може би е ветеран, но в сравнение с един от предшествениците си – Били Мередит, той е нищо повече от един младок до харизматичния си сънародник…

Основата: Били Мередит е един от първите шоумени на футболната игра. Доскорощният пони ездач от Уелс, който непрестанно държи клечка в устата си и има навика да плюе насам и натам, подписва със Манчестър Сити през 1892 и прави един доста добър сезон със Гражданите. Напуска срамно, след като получава наказание от 18 месеца да не практикува футбол. Това става поради обвинения, че подкупва Алекс Лейк от Астън Вила, който провалил един мач на бирмингамци. Така през Май 1906 Били пристига на Олд Трафорд. Мередит, изобретателен играч, който играе добре и с двата крака, бързо печели публиката на своя страна. Той продължава да блести и на Олд Трафорд, където изпъква като един от най-изкусните изпълнители на наказателни удари. Стига до 335 мача с червената фланелка, когато през месец Май на 1921 слага край на легендарната си кариера.

Събитието: Юнайтед отчаяно се скита в средата на класирането. Само 10 000 идват на М16, за да наблюдават мача на своите любимци с Дарби Каунти. Като това може би е последния мач на Били за Червените. Юнайтед повежда с голове на Джо Спенс (2) и Джордж Сапфорд, но Мередит, играейки с обичайната си клечка за зъби в устата, така и не се разписва като за последно.

След мача: Дори на 46, кариерата на Били Мередит все още не е приключила. Той изиграва още 3 сезона за Сити и приключва с футбола почти на 50 годишна възраст след загуба от Нюкясъл на полуфинал за ФА Къп.

Име: Уилям Мередит
Дата на раждане: 30 Юли 1874, Кирк, Уелс
Починал: 19 Април 1958, Манчестър
Пост: Крило/нападател
Дебют: срещу Астън Вила (д), 1 Януари 1907
Общо: 335 мача, 36 гола

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай