ОТ100 #39: Славният неуспех

heroicexitСлед победата си над Сент Етиен в първия кръг на Европейската купа през 1977/78г., Юнайтед се изправя срещу талантливия отбор на Порто…

Предистория: Червените губят първия мач срещу португалците с 4:0 като гост, а бразилския нападател Дуда изиграва важна роля за състава на Порто. Природата на Юнайтед обаче, дава малко надежда за реванша на Олд Трафорд, а мениджърът Томи Дохърти допълнително насърчава своите възпитаници, които да излязат напълно мотивирани пред 51 381 оптимистично настроени привърженици.

Събитието: Юнайтед наистина излиза с огромно желание за игра и само след осем минути Стив Копъл, който играе по страхотен начин през целия двубой, открива резултата. Въпреки това, крилото на Порто Арсенио Сенио изравнява след солова атака в 30-та минута. Това обаче не пречупва момчетата на Томи Дохърти и благодарение на автогол на Мурса и попадение Джими Нишъл, Юнайтед повежда с 3:1 преди почивката. Копъл отбелязва вторият си гол за вечерта и връща надеждите на Червените, но в 84 минута Сенио се разписва за втори път и така изтребва всичкия оптимизъм. Все пак има време Мурса да си отбележи още един автогол, но Юнайтед губи с общ резултат 5:6.

Следистория: Страхотната и героична игра на Юнайтед заслужава аплодисменти, но грешките в защитата, които Червените допускат във втората среща позволяват на Сенио да класира Порто напред в турнира. След двубоя Пиърсън заявява: „Ако не бяха тези две глупави грешки, то сега можеше да влезем в историята с един от най-големите обрати за всички времена.“

Толкова славна загуба за Юнайтед

„Борещи се сърца, изключителна решителност и постоянна агресия не бяха достатъчни на великолепния Манчестър Юнайтед да продължи напред в турнира на Носителите на национални купи. Това със сигурност беше най-славния неуспех. Надали има играч на Порто, който няма да признае, ако е честен, че португалците са изключителни късметлии да продължат напред.“ – Роналд Кроутър, Дейли Мейл (2 Ноември 1977г.)

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай