ОТ100 #34: Класика за купата

cupclassicДори продълженията не са достатъчни на Челси и Лийдс, за да излъчат победител във Финала за ФА Къп през 1970. Така 18 дни по-късно тяхната вражда се пренася на Олд Трафорд …

Предистория: Въпреки, че тревното покритие на „Уембли“ е почти изцяло покрито с пясък заради шоуто „Кон на годината“, което се провежда седмица по-рано, финалът е грандиозен дуел между две страни – благословени с упоритост и коварство. Лийдс повежда на два пъти, но и на два пъти бива изравнен, въпреки епичната 120-минутна среща. Преиграването на двубоя задължава Олд Трафорд да приеме първият финал от 1923 год. насам, който не се играе на „Уембли“.

Събитието: Великолепен спринт на Алън Кларк предоставя възможност на Мик Джоунс да открие резултата за Лийдс десет минути преди почивката.Въпреки че „белите“ продължават да доминират в двубоя, отборът на Челси изравнява резултата десет минути преди края на второто полувреме, когато Пийтър Осгууд центрира за Чарли Куук, който бележи с глава. Двата тима продължават да се съревновават и през добавеното време, но „сините“ грабват победата, когато ударът на Иън Хътчинсън е небрежно изчистен от Джак Чарлтън, давайки възможност на десния бек Дейвид Уеб да стане герой за своя отбор.

Следистория: Челси печелят първата си ФА Къп, а Лийдс трябва да почака още две години, за да завоюва първата си такава за сметка на Арсенал. „Уембли“ остава домакин на финала в надпреварата до неговото реконструиране през 2000 година, след което „Милениъм Стейдиъм“ в Кардиф приема решаващата среща в турнира за следващите шест сезона.

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай