ОТ100 #16: Светлините са включени

lightsonМалко преди първия двубоя на Юнайтед в Европа, Олд Трафорд се присъединява към семейството на осветените стадиони през 1957г. …

Предистория: Веднага след като Бебетата на Бъзби получават „зелена светлина“ да станат първият английски отбор взел участие в Европейската купа през сезон 1956/57, бордът на директорите на Юнайтед позволява инсталирането на осветителна система, която да даде възможност на Олд Трафорд да приема късни мачове през седмицата. След шестмесечно изграждане, М16 е готов да бъде домакин на първия си двубой на осветление – срещу Болтън Уондърърс на 25 Март 1957г.

Събитието: Желанието на много хора да станат свидетели на срещата е неконтролируемо. Официално 60 862 зрители присъстват на двубоя, а според вестниците други 20 000 биват върнати. Много от привържениците изоставяли колите си на радиус от 4км. от стадиона, докато бързали да хванат началото на двубоя, вървейки пеш в неподвижния трафик. Хваната в навалицата била и съпругата на президента Харолд Хардман, която трябвало да включи светлините преди началото на мача. В нейно отсъствие самият Хардман имал това задължение. За съжаление на Юнайтед, обаче Тротърс е отборът който блести под светлината на прожекторите, печелейки мача с 2:0 с попадение на Рей Пери и автогол на Бил Фоулкс. Момчетата на Мат Бъзби заиграват остро към края на двубоя, но добре организираната защита на Болтън се справя с натиска.

Следистория: Журналистът на Нюз Хроник, Франк Тейлър мрачно пише: „Чисто новото осветление на Олд Трафорд, струващо 40 000 паунда, бе използвано за пръв път снощи в блясъка на славата, но блестящата сцена стана свидетел на затъмнението на надеждите на Юнайтед за титлата.“ Въпреки това обаче, Бебетата на Бъзби бързо се връщат на победния път, спечелвайки шест и завършвайки на равно в два от оставащите си осем мача и така печелят за втори поред път титлата в Англия.

Първият мач на осветление
Юнайтед 0-2 Болтън
25 Март 1957

Юнайтед: Ууд, Фоулкс, Бърн, Колман, Бланчфлауър, МакГинес, Бери, Уелан, Едуардс, Чарлтън, Пег.

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай