ОТ100 #11: Категоричните шампиони

staffwithleaguetitleandcshПрез Април 1952г. Юнайтед не трябваше да загуби от Арсенал, за да си осигури първа титла от четири десетилетия….

Предистория: Червените на практика си бяха осигурили титлата след 41 години чакане, но все още имаш лъч надежда за втория в класирането Арсенал, когато те пристигнаха на Олд Трафорд за последния мач от сезона. Артилеристите трябваше да победят с поне седем гола, за да изместят Юнайтед от първото място по голова разлика и да откраднат титлата от момчетата на Мат Бъзби.

Събитието: Успехът със седем гола бе почти постигнат, но не от момчетата на Тони Уитакър. Вместо това Юнайтед унищожи опонента си и по този начин сложи край на сушата, спечелвайки първа титла под ръководството на Бъзби по най-категоричен начин. Джак „Артилериста“ Роули се разписа на три пъти във вратата на Арсенал и така оформи сметката си на 30 гола, Стан Пиърсън помогна с два от своя страна, а Роджър Бърн вкара седмия си гол през кампанията и осигури победата с 6:1.

Следистория: След като най-сетне шампионската титла акостира на Олд Трафорд, Мат Бъзби започна подмладяването на отбора. Отбор, който завърши осми, четвърти и пети през следващите три сезона, преди появата на Бебетата на Бъзби, които спечелиха титлата през 1955/56 и бяха знак в зората на това, което изглеждаше да бъде нова славна ера.

Резултатите на Юнайтед през сезон 1951/52

Изиграни 42 мача, 23 победи, 11 равенства, 8 загуби, 95 отбелязани гола, 52 допуснати и спечелени 57 точки.

Голмайстори: Роули (30); Пиърсън (22); Доуни (11)
Най-много мачове: Чилтън (42); Пиърсън (41); Роули (40)
Най-голяма посещаемост: 41 272 зрители

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай