ОТ100 #10: Отново у дома

BombdamageОТОлд Трафорд, който е разрушен по време на Втората световна война, е възстановяван почти десетилетие и в началото на сезон 1949/50г. Юнайтед се завръща у дома….

Предистория: На 11 март 1941, по време на бомбардировка над Манчестър през Втората световна война, е разрушена голяма част от стадиона, като най-пострадала е главната Южната трибуна, която е изцяло унищожена. Манчестър Сити предлага Юнайтед да играе домакинските си мачове на Мейн Роуд – при променливa цена, включваща процент от посещаемостта – по време на възстановителните работи, които започват на Олд Трафорд. Почти десет години след това, в началото на сезон 1949/50, стадионът отново отваря врати.

Събитието: 41 748 зрители изпълват М16, за да гледат домакинския мач на Юнайтед срещу Болтън в приятна августовска вечер. Чарли Митън, Джак „Артилериста“ Роули и автогол на Уондърърс осигуряват победа с 3:0 за Червените и приветстват едно триумфално завръщане у дома.

Следистория: Преди бомбардировките, Олд Трафорд е претърпял обширна – и скъпа – покривна работа на Северна трибуна, в допълнение към вече изцяло покритата Южна трибуна. След голямата реконструкция, и с получените 22 000 паунда от Комисията за вреди и загуби от война, клубът възстановява първоначално покритите трибуни и в същото време покрива и Скорборд Енд, и Стретфорд Енд.

„Имаше много ученици – включително и Денис Вайълет – подредени по тъчлиниите на Олд Трафорд, обхождахме целия стадион с кофи за събиране на стъкла от терена, както и с кофи пълни с чакъл от експлозията.“ – Харолд Райли, манчестърски художник.

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай