Няма да забравим: 59 години от трагедията в Мюнхен

munich58

Датата 6-ти февруари винаги ще бъде очертавана с кръгче на календара от всички свързани с Манчестър Юнайтед.

На този ден през 1958 година, най-мрачният ден в историята на Юнайтед, двадесет и трима души – включително осем футболисти и трима членове на клубната управа – загинаха при самолетна катастрофа в Мюнхен.

На връщане от мача в Белград, за Купата на Европейските Шампиони (сегашна Шампионска Лига) срещу Цървена Звезда, самолетът прави междинно кацане в Германия за да презареди. Лошото време възпрепятства нормалното излитане на самолета, и първите два опита се оказват неуспешни. Третият опит за излитане от пистата се оказва фатален – самолетът катастрофира.

Двадесет и двама от пътниците на борда умират на място, докато Дънкън Едуърдс – един от осемте футболисти – умира петнадесет дни по-късно в болница, вследствие на контузиите и нараняванията които е получил.

Трагедията оставя незаличимо черно петно в историята на Манчестър Юнайтед.
Сър Мат Бъзби – който също е получил доста травми от катастрофата – успява да преодолее нараняванията си и изгражда нов велик отбор, който спечелва Европейската Купа десет години по-късно.

Роджър Бърн (28), Еди Коулман (21), Марк Джоунс (24), Дейвид Пег (22), Томи Тейлър (26), Джеф Бент (25), Лиъм Уелън (22), и Дънкън Едуърдс (21) – всички те загиват, заедно с клубния секретар Уолтър Крикмър, и треньорите Том Къри и Бърт Уейли.

ManUtd-Bulgaria.com изработи специален сайт посветен на трагедията. Munich58 е създаден като он-лайн паметник на тези, които загинаха в Мюнхен, както и да предостави информация на феновете на Юнайтед за едно събитие, които заема огромна част от историята на клуба.

Munich58.manutd-bulgaria.com

Никога няма да ги забравим.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (12 votes cast)
Няма да забравим: 59 години от трагедията в Мюнхен, 5.0 out of 5 based on 12 ratings

Коментирай