Класата на Робин е вечна

Manchester United's Robin van Persie scores his team's second goal past Southampton's Fraser Forster during their English Premier League soccer match at St Mary's Stadium in Southampton

Докато всичките приказки преди гостуването на Манчестър Юнайтед на Саутхемптън бяха насочени към битката между двамата холандци на тъчлинията – Роналд Куман и Луис ван Гаал – определено имаше известна ирония в това, че Робин ван Перси открадна славата за себе си в понеделник вечер.

Клиничният завършек на нападателя не само направи разликата между двата тима на Сейнт Мери, но и беляза завръщането към най-добра форма на един от най-надарените технически футболисти в света на футбола.

Головете на Ван Перси – негови пети и шести срещу Саутхемптън, откакто се присъедини към Юнайтед през 2012 – бяха точно това, от което се нуждаеха момчетата на Луис ван Гаал във вечер, в която много малко възможности се откриха пред тях.

Босът на Червените Дяволи намекна за липса на увереност в изявите на Ван Перси през последните седмици, но нападателят демонстрира своя усет и спокойствие в 12-та минута, възползвайки се от неточен пас назад на Жозе Фонте и пусна топката под Фрейзър Фостър, за да изведе своите напред в резултата.

Неговият втори, пореден много прецизен завършек, бе достатъчен за това Юнайтед не само да излязат на трето място, но и да си тръгнат с трите точки преди големия сблъсък с Ливърпул в неделя.

Друго задоволително в играта на холандеца беше интензивността в представянето му. Хвърляйки се в шпагати без да се щади и раздавайки се до край, той несъмнено бе най-отличаващият се играч на Червените Дяволи и се стара много в предни позиции, докато тимът се защитаваше. Нещо друго, което хващаше окото, гледайки го отблизо е забележителното му умение да запазва топката, въпреки твърдите влизания на противници.

Притежавайки страхотна техника, фактически е невъзможно да го извадиш от равновесие без да извършиш нарушение. Когато Саидо Мане прибягна до такива прийоми, влизайки по ужасяващ начин в краката на холандеца в заключителните секунди, изглеждаше, че целта е изпълнена. Времето продължи да тече и дългото пътуване до южния бряг си струваше.

Заслужава си да отбележим, че изумителният гол с глава на Ван Перси за Холандия срещу Испания по време на Световното първенство беше номиниран за гол на годината от ФИФА. И макар да е малко вероятно някое от попаденията в понеделник да бъде отличено по този начин, те несъмнено се оказаха златни – нещо, което може да се каже и за самия него.

„Имах чувството, че нещо предстои“, сподели Робин пред MUTV след срещата. След постигането на нова победа, чувството определено е взаимно и да се надяваме, че Ливърпул ще го отнесат през уикенда.

 

Адам Маршал, ManUtd.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Класата на Робин е вечна, 5.0 out of 5 based on 5 ratings