Кантона ще разочарова

cantonasafПървоначално трансферът на Ерик Кантона не беше приет като разтърсващ за английския футбол.

Daily Mirror публикува интервю с покойния Емлин Хюз и бившият защитник на Ливърпуул не спести критиките си към трансфера.

Заглавията крещяха: ‘Просто един надценен чужденец’ и ‘Кантона ще разочарова’, а статията започваше с ‘последният голям риск на Алекс Фъргюсън’.

„Гениален ход… така някои хора наричат трансфера на Ерик Кантона в Манчестър Юнайтед,“ написа Хюз. „Аз обаче смятам, че е панически ход. Едно последно хвърляне на заровете, за да се види дали французинът може да е печелившият коз за Алекс Фъргюсън.

„Това може или да му спечели нещо през този сезон, или да му коства работата. Признавам, че когато чух новините, бях озадачен. Кантона е добър играч, но според мен е просто един надценен чужденец. Той ще вкара два гола за Юнайтед… когато те вече водят с два. Но не го търсете, когато мачът трябва да се решава и когато има нужда от лидер.

„Привличането на играч, който не е желан на Еланд Роуд означава, че Фърги е натиснал паник-бутона. Това е най-големият риск в кариерата му в клуба.

„Фъргюсън е притиснат до стената и трябва да спечели титлата за Юнайтед, но отборът му не може да вкарва голове. Сигурен съм, че Кантона няма да реши този проблем. Не го виждам като човек, който ще вкарва редовно или ще захранва Марк Хюз с голови подавания.

„Алън Шиърър беше човекът за тази работа. Сега Фърги търпи критика от феновете, защото го изпусна. Той очакваше това и сега се хваща за последната сламка. Ако Юнайтед спечели титлата, това ще се окаже най-добрият трансфер. Но ако не успеят…“

Лоша преценка, но поне има нотка оптимизъм в последното изречение. В Independent Нормън Фокс написа, че вероятно би било по-добре ако Кантона първоначално се беше присъединил към Юнайтед, вместо към Лийдс.

„Търпението определено не е една от силните черти на Кантона,“ написа Фокс. „Той напусна френския футбол, националния отбор и няколко френски клуба. Тръгна си и от Шефийлд Уензди, когато те поискаха да удължат пробния му период (казвайки, че това е обида и че мрази Великобритания).

„Качествата му са безспорни, но адаптацията му към бързия футбол с дълги подавания, практикуван от английските клубове, е под въпрос. Всъщност вероятно щеше да е по-добре, ако беше подписал с Манчестър Юнайтед още в началото. Играта на Юнайтед пасва на стила му поне на теория, но остава въпросът дали Фъргюсън знае как да го използва.

„Ясно е, че не е взел Кантона за да го държи на пейката, но дали Фъргюсън може да си прави дългосрочни планове с някой, който толкова бързо може да се разочарова. Феновете на Манчестър Юнайтед винаги са подкрепяли дръзки голмайстори като Денис Лоу, Томи Дохърти, Джордж Бест и други подобни бунтари. Това би трябвало да даде надежда на Кантона, който заявява: „Ако не беше футболът, нямаше да завърша училище“.“

Отново в Independent, Фил Шоу написа: „Ако феновете на Лийдс са разочаровани, то тези на Манчестър Юнайтед трябва да се радват, че ще гледат един от най-големите артисти във Висшата Лига. Популярността му ще нарастне неимоверно, ако успее да помогне на отбора да преодолее проблемите си. Но трансферът му поставя въпросителна върху бъдещето на Марк Хюз и Брайън МакКлеър, на които досега се разчиташе да носят головете.“

Разбира се, Хюз и МакКлеър продължиха да носят червената фланелка, но Шоу се оказа прав относно популярността на Кантона.

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай