Кантона: катализаторът

ericfirstpremierleague.fwНе е съвпадение, че пристигането на Ерик Кантона предшества края на 26-годишното чакане за титла на Юнайтед – французинът беше катализаторът, от който Червените Дяволи се нуждаеха.

Преди трансфера Юнайтед се луташе в селекция от млади момчета и опитни победители. Предпоставките за успех бяха много: безкомпромисната защита, проницателната полузащита и смес от изтънченост и твърдост в атака. Този отбор беше сочен за най-силен в страната, но все още му липсваше нещо. Пристигането на Кантона добави необходимото и изстреля Юнайтед до върха – точно както беше с Лийдс девет месеца по рано, когато те спечелиха титлата за сезон 1991/92.

По средата на следващата кампания Червените Дяволи бяха в стабилна, но невзрачна форма. Телефонно обаждане от изпълителния директор на Лийдс Бил Фотърби предизвика Сър Алекс да се възползва от случая. Фотърби се обажда, за да обсъди евентуален трансфер на Денис Ъруин. Вместо това, час по-късно той и мениджърът на Лийдс Хауърд Уилкинсън се бяха съгласили да продадат Ерик Кантона за 1 милион.

С тази спонтанна оферта Фъргюсън купи играча, който да върне славата на Юнайтед. По-късно мениджърът признава: „Започваше един от най-необикновените периоди в историята ни.“ Това не беше просто трансфер на талант от класа, Червените Дяволи взеха човек с характера и обаянието на шампион. Дори мениджърът беше изненадан от влиянието на Кантона извън терена.

В края на първата си тренировка на Дъ Клиф Ерик моли Сър Алекс за двама играчи и вратар. В следващия половин час французинът упражнява волета след центрирания от двете страни. На следващия ден половината отбор остава за допълнителната тренировка. „Много хора посочват Кантона като катализаторът, който има най-голямо въздействие за нашите успехи на терена,“ казва мениджърът, „но нищо, което правеше в мачовете, не може да се сравни с начина, по който той отвори очите ми за важността на тренировките.“

Отборът, който нямаше особени успехи, беше съживен. Повече от четвърт век разочарования беше оставен в миналото, докато Червените Дяволи си проправяха път към титлата в битка с Астън Вила и Норич Сити. Завършиха сезона със стил – седем поредни шампионски победи.

Навикът на победителя беше придобит и изпъченият Кантона с вдигнатата яка беше лицето на новите шампиони. Най-после странстващият французин беше намерил своя дом. Той постигна божествен статут сред феновете на Юнайтед, които видяха същата непримиримост, която живееше в любимците на Манчестър от Бест до Без.

Трофеите следваха един след друг. В пет сезона на Олд Трафорд Кантона спечели четири титли от Висшата Лига и два трофея от ФА Къп. В единствения сезон, през който Червените Дяволи не успяха да завършат на върха, французинът беше наказан. Ако Кантона не беше отговорил на провокацията на привърженика на Кристъл Палас Матю Симънс, получавайки девет-месечно наказание, вероятно в историята щяха да останат пет поредни титли за Юнайтед в периода между 1993-та и 1997-ма.

Влиянието на Кантона беше очевидно: талисман на отбора и феноменален играч. Но най-важен беше манталитетът, който продължава да се усеща на Олд Трафорд и днес.

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай