Как Лийдс продаде Кантона

ericsignБившият президент на Лийдс Юнайтед Бил Фотърби си спомня за деня, в който тогавашните шампиони решават да продадат Ерик Кантона на най-големия си враг – Манчестър Юнайтед.

Трансферът на французина се осъществи преди 20 години, когато Хауърд Уилкинсън изпрати оферта за Денис Ъруин. Телефонният разговор между двата клуба се превърна в легенда.

Хвърляйки допълнителна светлина върху този съдбоносен разговор, Фотърби разкрива пред PA Sport, че друг играч е бил предложен на Лийдс преди сделката за трансфера на Кантона на Олд Трафорд да бъде завършена.

„Много добре си спомням този разговор, все едно беше вчера“, казва Фотърби.

„Първоначално подписахме с Ерик по препоръка на Мишел Платини, който каза на Хауърд Уилкинсън, че трябва да се обърне внимание на това момче. Платини заяви, че той има труден характер, но също така притежава потенциал да бъде велик играч.

„Моята работа беше да отида да видя момчето и да говоря с агента му. След това Хауърд разговаря с него и се опита да го убеди, че Лийдс Юнайтед е тимът за него.

„Съгласихме се да му платим около 500 000 паунда, ако го задържим след пробния период от шест месеца. Това беше сериозна сума пари за Лийдс, но се съгласихме, защото имахме препоръка от Платини и решихме, че най-важното е да вземем играча. Искахме да направим всичко възможно да го вземем, но още в самото начало имаше трудности.

„Никой освен Лий Чапман не говореше свободно френски и това беше истински кошмар за Хауърд. Въпреки, че спечелихме титлата, нямаше никаква връзка между двамата и Хауърд ми каза да потърся нов клуб за Ерик.

„Мачът ни срещу Рейнджърс в Европа беше истинска катастрофа. Ерик играеше слабо, а наближаваше моментът, в който тези 500 000 паунда трябваше да бъдат платени.

„В същото време десният ни бек Мел Стърланд получи контузия, която щеше да го извади от игра за известно време, и Хауърд ме помоли да се обадя на Мартин Едуардс и да попитам дали Алекс (Фъргюсън) би продал Денис Ъруин, който беше играл в Лийдс като дете. Мартин ми каза, че няма никакъв шанс, но все пак го помолих да говори с Алекс и той обеща да го стори.

„Честно казано, не очаквах да се обади отново. Позвъня ми час по-късно и ми предложи друг играч, но аз знаех, че Хауърд не би се заинтересувал.

„Тогава попита за Ерик. Казах му, че това няма как да се случи, невъзможно е. Но естествено знаех какво мисли Хауърд за него и за плащането на допълнителната сума. Все пак Мартин ме помоли да говоря с Хауърд.

„Точно в този ден Хауърд бе на лов. Вместо това говорих с асистент-мениджъра Мик Хениган. Казах му: „Не мога да повярвам. Познай какво изникна от нищото? На Хауърд много ще му хареса.“

„Изчаках няколко часа, позвъних на Мартин отново и му казах: „Не мога да повярвам, но Хауърд е готов да се раздели с момчето.“ Единственото условие бе трансферът да се осъществи до полунощ, така че Манчестър Юнайтед трябваше да се свърже с агента на Ерик много бързо.“

Червените Дяволи успяха да завършат трансфера, а Фотърби признава, че Алекс Фъргюсън е свършил фантастична работа.

„Няма как да не се отбележи, че Ерик бе страхотен в Юнайтед“, признава той. „Но ние направихме нещо подобно, когато привлякохме Гордън Страхън от тях. Той ни изведе от Втора Дивизия и ни направи шампиони. Преди това Джони Джилс дойде от Манчестър Юнайтед и вижте какво направи за Лийдс. Случва се. Понякога играч преминава в даден клуб в определено време и след това изглежда така, сякаш цял живот е бил там.

„Хауърд Уилкинсън беше изключителен перфекционалист. Искаше играчите му да са дисциплинирани и да се придържат към определен режим. Ерик просто не се вписваше. Алекс Фъргюсън му даде по-свободна роля и може бе не бе толкова строг към него, колкото Хауърд би бил. Ерик обичаше да забавлява публиката. Това не беше целта на Хауърд. Страхотно е да има играч в тима, който да сътвори малко магия, но не и когато е за сметка на отбора.

„Ако ситуацията се повтори бих направил абсолютно същото. Когато Хауърд поиска да намеря нов отбор за Ерик, аз просто го направих.“

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай