Интервю с Кантона: февруари ’93

ericcan.fwВторото издание на официалното списание на Манчестър Юнайтед публикува интервю с Ерик Кантона само месеци след шокиращия трансфер от съперника за титлата Лийдс…

Говори се, че си напуснал Лийдс заради лични проблеми с другите играчи…
Има ли играч, който да е казал и дума срещу мен? Не. Пресата пише пълни безмислици – името ми винаги се свързва със скандали. В момента каквото и да направя, то бива оплювано в медиите.

Не е така. Никой не се съмнява в качествата ти във футболно отношение…
Разбира се. Но не играя футбол от вчера. Знам как се държи пресата с известните хора. Каквото знаят, го публикуват; каквото не знаят, си го измислят! Хората, които ходят на мачовете, виждат какво става на терена. Просто е. Но когато журналистите коментират нещата извън терена, неща, които не са видяли, неща, за които не знаят нищо, те си измислят и изграждат образ, който не е истински.

Тогава това е възможност да кажеш истината. Имаше ли скандал с Хауърд Уилкинсън? Ядоса ли те това, което се случи в Лийдс?
Не. Напуснах Лийдс, защото беше време да продължа напред. Това е всичко.

Но продължаваш да сменяш клубове. Хората се чудят защо.
Напускам, когато имам нужда от промяна. Същото, както когато си с една жена. Ако стигнеш до момент, в който нямаш повече какво да й кажеш, я напускаш. Ако не го направиш, спираш да си добър. Не мога да понасям това – трябва да съм добър в това, което правя. Когато започне да ми става скучно в един клуб, значи нещо не е наред. Просто съм такъв.

Колко мислиш да останеш в Юнайтед?
Докато съм щастлив и докато хората са доволни от мен. Засега всичко е наред. Това е един от най-известните клубове в света. Чудесно е да съм тук.

А ако не получаваш титулярно място?
Ще бъда разтревожен. Кой не би бил? Искам този отбор да печели и искам да съм част от това. Победа, в която не съм участвал, не ми носи нищо.

Важни ли са отношенията между играчите?
Разбира се. Футболът е отборна игра. Можеш да постигнеш успех само с подкрепата на отбора. Футболният отбор не е просто 11 играча, а едно цяло.

Има ли конкретни играчи, които уважаваш или не харесваш в Юнайтед?
Не. Уважавам клуба. Уважавам отбора. Уважавам всички. Всички те са добри играчи. Искам да играем като отбор. Когато 11 играча играят като едно, те са непобедими. Това е футболът. Целта ми не е да вкараме повече голове от противника, а да играем като отбора, който вкарва най-много. Ако смятах, че личната слава е по-важна от отборната, щях да избера индивидуален спорт. Сега, ако играя добре, но отборът загуби, съм разочарован.

Какво щеше да правиш, ако не можеше да играеш футбол?
Ще изживея живота си възможно най-бързо. Обичам това. Нямам време за дълголетие. Интересува ме само да живея бързо и интензивно.

Професионалният живот на футболиста е кратък.
Ако исках да играя, но не можех, щях да съм разочарован. Но ако продължа да играя и ми е скучно, значи съм играл твърде дълго. Засега съм щастлив от това, което правя.

Как виждаш сегашния отбор на Юнайтед в сравнение с другите отбори?
Очевидно е и няма смисъл да отговарям.

Мислиш ли, че ще спечелите титлата?
Да спечелиш първенството е трудно, особено в Англия. Имаме добри шансове, но няма да кажа нищо повече, защото съм суеверен.

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Коментирай