Ексклузивно интервю: Арнолд Мюрен

 

arnold_muhren

Арнолд Мюрен е първият холандец, който играе за Манчестър Юнайтед и също така бивш съотборник на Луис ван Гаал. В тази си позиция, той може да направи добра оценка на новия режим в клуба. В това ексклузивно интервю за United Review, бившият играч на червените дяволи говори за светлото бъдеще на Олд Трафорд.

 

Каква беше реакцията в Холандия, когато Луис ван Гаал се присъедини към Юнайтед?

Имаше много слухове и ние не бяхме изненадани, защото знаем колко добър мениджър е той. Доказа го в Барселона, Байерн Мюнхен, Аякс и АЗ Алкмаар. Той е един от най-добрите треньори. Разговарях с него точно преди да подпише с Юнайтед, на финала за Купата на Холандия (Аякс срещу Ротердам). Тогава той ми сподели, че Тотнъм са проявили интерес към услугите му. Но аз му заявих – „Ако имаш възможност, трябва да отидеш в Юнайтед, защото това е най-големият и най-добрият отбор в света“. Той не беше работил в Англия и аз знаех, че ще потърси предизвикателството.

 

Какво е мнението на холандците след края на Световното първенство?

Ние го оценихме като един от най-добрите мениджъри в историята на Холандия. Ние сме имали много треньори в миналото, например Ринус Михелс, Гуус Хидинк, Дик Авокаат и Берт ван Марвайк, който се представи много добре на Мондиала през 2010г. Медиите не очакваха много от Луис ван Гаал и отборът му тази година, но той успя да изненада доста хора не само със стила си на игра, а и със завоюваните бронзови медали.

 

Вие двамата сте били в Аякс по едно и също време. Какви са твоите спомени с Луис ван Гаал като млад играч?

Когато се присъединих към Аякс, аз бях на 19 години и ван Гаал играеше при Резервите. Той беше разочарован, че не успя да играе в първия отбор, но Аякс беше един от най-добрите отбори в света и спечели три поредни европейски титли. Отборът разполагаше с Йохан Кройф и се състоеше
от само 14 играчи и двама вратари. Луис беше от техничните играчи, но и бе малко бавен, същевременно. Трябва да кажа, че умът изпреварваше краката му. Беше добър с топката в крака, притежаваше добра техника, имаше поглед върху играта и беше силен във въздуха. Жалко, че нямаше шанс за изява в Аякс, но се справи добре в Спарта Ротердам и Роял Антверп.

 

Като мениджър, той очевидно не се страхува да вземе важни решения. Ще му помогне ли това качество в Юнайтед?

За него няма значение дали си Уейн Рууни, Ашли Йънг или Джони Еванс. Ако сметне, че ще е добре за отбора, той ще те извади от терена. Видяхме това с Робин ван Перси на Мондиал 2014, когато той не беше човекът, когото Луис ван Гаал желаеше да бъде. Вместо това той вкара Клаас Ян Хунтелаар, който отбеляза победния гол. Не можеш да играе футбол на топ ниво в 50 мача всеки сезон, за това трябва да използваш наличния състав. Луис ван Гаал не се страхува да го направи.

 

Лесно или трудно е за един холандец да се установи в Англия?

Ако се държиш нормално, можеш да бележиш успехи в цял свят. Ако си твърдоглав и си мислиш, че ще покажеш на света на какво са способни холандците, няма да можеш. Ако работиш здраво и докажеш, че си важна част от клуба, давайки 100 процента от себе си във всеки един момент, можеш да се устроиш навсякъде. Но понякога се нуждаеш от време. Когато се присъединих към Ипсуич през 1978г., стилът на игра беше тотално различен от този, с който бях свикнал. Помня как Боби Робсън ме попита дали съм се наслаждавал на един от първите си мачове и аз отговорих „Не, защото докоснах топката точно четири пъти“. За щастие, Боби Робсън ме изслуша и започнахме да играем малко по-европейски стил, за което трябва да се отдаде заслуженото на него. От този момент, Ипсуич се превърна в успешен отбор и състава беше пълен с национали. Ван Гаал прави същото с Юнайтед.

 

Последно, какъв сезон предричаш за ван Гаал и Юнайтед?

Ще е много интересно да видим какво може да направи мениджърът с отбора и стила на игра. Аз съм сигурен, че може да запишем успехи, но трябва да се даде време на треньора. Луис сподели пред холандски вестник, че е изненадан от това колко бързо играчите са се адаптирали към новите му методи, така че ако може да подсили състава с един или двама нови играчи, то успехът за нас ще бъде неизменен.

 

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (5 votes cast)
Ексклузивно интервю: Арнолд Мюрен, 4.6 out of 5 based on 5 ratings

Коментирай