Джеси Лингард за разпознаваемостта и очакванията

jesse_lingard_man_utd_everton

Продължавайки своя впечатляващ сезон-пробив с някои привличащи вниманието представяния, Джеси Лингард говори пред United Review, официалната програма в деня на мача, за да заяви своите намерения да постигне силен завършек на кампанията …

Смяташ ли, че дербито бе твоят любим и най-силен мач за сезона?
Да, първо бе моята любим мач и боса каза след това, че това е най-добрият ми мач този сезон. Наслаждавам се на това да играя ролята на десетка – чувствам се по-комфортно, тъй като мога да получа топката и да бъда креативен. А разписването на Маркъс (Рашфорд), очевидно още едно местно момче, което преминава през редиците, направи победата дори още по-приятна.

Мениджърът смята, че роля в центъра би била оптималният вариант за теб, а това е нещо, за което ти винаги си копнял …
Винаги съм харесвал позицията на десетка. Можеш да получаваш топката много повече и да се опитваш да диктуваш играта повече. Наслаждавах се да играя и отдясно, а и отляво също така, въпреки че ще играя навсякъде, където босът иска да играя.

Колко по-различно е да играе като десетка от това да играеш като крило? Както каза, получаваш топката повече, но има повече отнемания?
Определено съм дефанзивно по-въвлечен, а очевидно също и атакуващо ориентиран. Но дори, когато играя като крило, трябва да се връщам в защита, така че всъщност няма особено значение къде играя – винаги ще правя нужното за отбора.

Смяташ ли, че ролята на десетка е една развиваща се позиция – преди бе роля на играч с усет и малко отговорности, но това се променя?
Мисля, че в днешно време е по-скоро свободна роля, която ти позволява да бъдеш навсякъде, за да се опитваш да помагаш нещата да се получават и да бъдеш креативен. Това е основната идея, но очевидно все още трябва да изпълняваш и дефанзивни функции.

Показа, че можеш да се справяш с физическите единоборства на Етихад. Надяваш ли се, че това ще сложи край на коментарите относно твоя ръст?
Изправяйки се срещу ЯЯ Туре, който е един от най-здравите полузащитници във Висшата Лига, определено бе добър тест. Фернандиньо се включи по-късно, а той също е едър, така че това си бе истински тест, но мисля, че всички млади момчета се изправиха срещу задачите си. Имахме подкрепата на Майкъл (Карик) в центъра, което ни даде малко повече опит към края, когато трябваше да управляваме играта и да приключим мача. Става въпрос за усъвършенстване и аз трябваше да играя като крило като по-малък, защото имаше много здрави момчета в полузащита. Сега излизам напред, останах спокоен и се справих срещу Сити, така че не виждам защо да не мога да продължа.

Рио Фърдинанд публично даде своята оценка за теб, казвайки: „Той е истински футболист и прави онова, което повечето деца днес не оценяват – интелигентно движение без топка.“ Видя ли неговите коментари?
Видях ги. Мисля, че особено, когато играеш в ролята на десетка, винаги ще се нуждаеш от тази интелигентност и тази проницателност да виждаш нещата около теб, да откриваш този убийствен пас. Но, когато Рио го казва, това ти дава допълнителна доза увереност. Все още говоря с Рио от време на време. Все още се допитвам за съвет и други подобни неща. Той винаги ме е следял и се е грижел за мен и аз все още говоря с него тъй като поддържаме контакт.

Не само хората, свързани с Юнайтед те хвалят. Бившият халф на Ливърпул Дани Мърфи каза в MOTD2, че ти си бил неговият избор за Играч на Мача в дербито …
Подобни неща винаги ме стимулират и събуждат апетита ми за още. Просто трябва да остана здраво стъпил на земята и да работя здраво. Това е едва първият ми сезон, всъщност все още не съм го постигнал. Трябва да продължавам да работя упорито на терена.

Това, че играеш редовно направи ли те по-уверен?
Мисля, че играя с повече увереност, защото това се натрупва. Изиграх повече гостувания този сезон, така че увереността ми е в тях, става въпрос просто за самото представяне на терена. Бих искал да добавя още голове, разбира се те тепърва ще идват, защото това все пак е първият ми сезон във Висшата Лига. Все още се адаптирам и свиквам с това. Надявам се, че и следващият сезон ще бъде силен за мен.

Тренировките по-малко натоварващи ли са при интернационалната пауза и това добре дошло ли е след натовареният график, който имахме?
Разбира се, имаме нужда от почивка и тренировките са малко по-леки. Момчетата от резервите дойдоха и тренираха с нас през седмицата, а и имахме няколко дни почивка око великденския уикенд, което бе приятно. Преди имахме мачове около Великден, така че това бе промяна за нас.

Колко важна бе победата срещу Сити, за да покаже, че със сигурност ние реалистично все още можем да участваме в борбата за място в топ четири?

Разбира се, че се нуждаехме от тази победа. Дербито винаги е от огромно значение така или иначе, най-вече за феновете и това бе страхотен ден за поддръжниците на Юнайтед. Правим го за тях, а очевидно и за нас самите. Ако не бяхме спечелили този мач, общо взето всичко щеше да приключи. Но ние все още сме там и все още се целим в топ четири. Всеки иска да играе в Шампионска Лига всеки сезон. Все още се надявам, че ще го направим и мисля, че можем.

Когато погледнеш към своя сезон като цяло, надмина ли собствените ти очаквания?
Мисля, че да! Бих се радвал да достигна до Уембли за ФА Къп. Ако стигнем до финала, мисля че имаме добри шансове да го спечелим. Разбира се и да бъдем в топ четири също е основна цел. Просто трябва да се задържа здраво стъпил на земята и да работя упорито. Просто правя правилните неща. Работя здраво на и извън терена. Луис ван Гаал вижда това и ме поставя в състава. Естествено, да избираш младежите е рисковано, но той ни вярва и залага да вярата си във всички нас. Това е първия ми сезон, и все още не съм постигнал нищо. Трябва да продължавам да се старая на терена.

Знаем, че не искаш да се увличаш все още, но когато казваш, че все още не си го постигнал, сигурно усещаш, че си в процес да го направиш в момента …
Не, това което имам предвид е, че не мога да се отпускам. Трябва да продължавам така до края на сезона и да играя в колкото се може повече мачове. Трябва да останем във ФА Къп и да бъдем в топ четири.

www.manutd-bulgaria.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Джеси Лингард за разпознаваемостта и очакванията, 5.0 out of 5 based on 2 ratings