№1 Давид де Хеа

1-ddegeaДавид де Хеа е изключително талантлив и обещаващ млад испански вратар.

Само на 20 год. де Хеа се присъедини към Манчестър Юнайтед през лятото на 2011г.и се очаква да бъде подобаващ заместник на Едвин ван дер Сар в дългосрочен план.

Национал на испанския младежки отбор (и Европейски шампион), де Хеа е роден в Мадрид през 1990год. и е продукт на академията на Атлетико Мадрид. Висок, атлетичен и уверен при играта с топка в краката, де Хеа премина бързо през младежките формации на Атлетико и изкара първият си професионален сезон (2008/09) с резервите на клуба във Втора дивизия.

Дебютът му с първия тим се случи още в началото на следващия сезон, когато той бе включен като смяна срещу Порто в ШЛ. Той задържа мястото си и се превърна в титуляр в рамките на вратата, като изключителната първа кампания завърши с успех в Лига Европа, а де Хеа игра основна роля при спечелването на първия голям европейски трофей за Атлетико от почти 50 години.

Репутацията на де Хеа нарастна през вторият му пълен сезон в Ла Лига, а слуховете за интерес от страна на Юнайтед, които съществуваха от януари 2010, набраха сила през септември, когато треньорът на вратарите на Червените Дяволи Ерик Стийл бе забелязан в Испания да наблюдава младият страж.

В краят на сезон 2010/11, де Хеа бе шумно обявен от медиите като първи избор на Сър Алекс Фъргюсън да замени Едвин ван дер Сар, въпреки че преговорите с 20-годишният вратар бяха замразени, докато той помагаше на Испания да спечели Европейския шампионат под 21год. в Дания.

Въпреки възрастта си и относителната си неопитност (той се присъедини към Юнайтед след само два пълни сезона с първия тим на Атлетико), де Хеа е с голяма репутация и пълен с потенциал. Както Едвин ван дер Сар показа, вратарите могат да играят на най-високо ниво докато станат на 40 години. В такъв случай, феновете на Юнайтед биха могли да пеят името на де Хеа в следващите 20 години.

Предположение, на което както изглежда младежът би се насладил: „Чувствам се много горд и чакам с нетърпение да започна да играя тук.“ заяви той пред MUTV в първото си интервю като футболист на Юнайтед. „Когато клуб от величината на Манчестър Юнайтед те желае, това със сигурност те прави много, много щастлив.“

www.manutd-bulgaria.com